ГоловнаСвіт

Євроскептики ініціювали вотум недовіри голові Єврокомісії

Юнкера звинувачують у суперечливій податковій політиці на посаді прем'єр-міністра Люксембургу

Євроскептики ініціювали вотум недовіри голові Єврокомісії
Жан-Клод Юнкер
Фото: EPA/UPG

Група депутатів Європарламенту зі скептичним ставленням до процесу європейської інтеграції, ініціювала оголошення вотуму недовіри президентові Єврокомісії Жан-Клоду Юнкер.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Євроскептикам, до яких належать представники британської Партії незалежності, французького "Національного фронту" та італійського руху "П'ять зірок", необхідна була підтримка щонайменше 10% депутатів 751-місцевого парламенту. В результаті їм удалося зібрати 76 підписів, що дає підставу винести питання на розгляд.

Парламентарії вказали на те, що Юнкер, який протягом двох десятиліть був прем'єр-міністром Люксембургу, несе відповідальність за вкрай суперечливу податкову політику, причому за умов, коли країни на тлі кризи змушені скорочувати державні витрати.

"Несправедливо, що людина, яка відповідальна за агресивну політику ухилення від сплати податків, є президентом Європейської комісії", - йдеться в заяві євроскептиків.

Читайте: Марін Ле Пен закликала главу Єврокомісії подати у відставку

Податкова політика Люксембургу за прем'єрства Юнкера є предметом розслідування спеціального органу - комісії із несправедливого залучення міжнародного бізнесу. Сам Юнкер у відповідь на звинувачення заявляв, що прагнув дотримуватися рівних умов у сфері оподаткування корпорацій.

За даними міжнародного консорціуму журналістів (ICIJ), більш ніж 340 міжнародних компаній, зокрема: Amazon, Citigroup, Burberry Group, IKEA, Apple і Pepsi Co і французька LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, - уклали з владою Люксембургу секретні угоди зі скорочення податкових зборів. За даними організації, компанії могли проводити сотні мільярдів доларів через Люксембург, заощаджуючи при цьому мільярди доларів на сплаті податків.

6 листопада прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Бетель заявив, що "податкова практика Великого герцогства відповідає міжнародному законодавству". За словами міністра фінансів Люксембургу П'єра Грамена, багато європейських країн дозволяють мультинаціональним компаніям мінімізувати свої податки.

Тим часом, щоб оголосити вотум недовіри, необхідне відповідне рішення двох третин європарламентарів, що видається малоймовірним. Однак сам факт офіційного початку такої процедури є безпрецедентним.

Жан-Клода Юнкера обрали на посаду голови Єврокомісії в липні 2014 року. Його кандидатуру тоді підтримали 422 парламентарі, проти нього проголосували 220. Різко проти нього виступили Угорщина та Великобританія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram