ГоловнаСвіт

Радбезу ООН порадили передати справу проти влади КНДР до суду в Гаазі

Пхеньян звинувачують у низці злочинів проти людяності

Радбезу ООН порадили передати справу проти влади КНДР до суду в Гаазі
Ким Чен Ын
Фото: EPA/UPG

Комітет Генеральної Асамблеї ООН з прав людини рекомендував Раді Безпеки Організації передати справу проти влади КНДР про передбачувані злочини проти людяності на розгляд Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі.

Про це у вівторок, 18 листопада, повідомляє агентство Рейтер.

Крім того, згідно з резолюцією, Радбезу ООН рекомендовано ввести цілеспрямовані санкції проти тих, хто несе відповідальність за порушення прав людини в країні.

На підтримку резолюції проголосували 111 держав-членів ООН, 19 країн виступили "проти". Серед них - Росія, Білорусь, Китай, Куба і Сирія. Ще 55 держав утрималися.

Доповідь ООН, присвячена порушенням прав людини в Північній Кореї, опублікували 17 лютого 2014 р. Підготовлений спеціальною комісією документ звинувачує владу КНДР у злочинах проти людяності. Зокрема, в доповіді йдеться про "винищення населення, вбивства, тортури, ув'язнення, примусові аборти, зґвалтування й інші види сексуального насильства, переслідування з політичних, релігійних, расових і гендерних мотивів, насильницьке переселення, викрадення і нелюдське обмеження раціону на тривалий період".

Нагадаємо, наприкінці жовтня повідомляли, що Кім Чен Ин хоче зняти із себе звинувачення в злочинах проти людяності. Рік тому

північнокорейська влада відкинула результати розслідування ООН  з приводу дотримання прав людини в КНДР, назвавши їх політичною змовою, "сфабрикованою і вигаданою" ворожими Пхеньяну силами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram