ГоловнаСвіт

Іспанія закликала Каталонію домагатися конституційної реформи замість незалежності

Іспанська прокуратура підготувала позов проти керівника Каталонії

Іспанія закликала Каталонію домагатися конституційної реформи замість незалежності
Мариано Рахой
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой у середу, 12 листопада, закликав владу Каталонії домагатися проведення конституційної реформи, щоб вирішити свої політичні проблеми з Мадридом, але виключив можливість переговорів про референдум про незалежність Каталонії.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Тим часом прокуратура Іспанії підготувала позов проти керівника Каталонії Артура Маса за звинуваченням у непокорі і нечесності після того, як він вирішив провести неофіційне опитування про незалежність Каталонії в неділю, 9 листопада.

"Якщо все, чого хоче Мас - це змінити конституцію, щоб Каталонія в неї краще "вписалася", - він має на це право. З цього і варто було почати", - заявив Рахой на прес-конференції.

При цьому глава уряду сказав, що виступить проти будь-якої реформи, яка буде загрожувати національному суверенітету, і виключив можливість переговорів про проведення референдуму про незалежність. "Він (Артур Мас) отримає ту саму відповідь, що й завжди. Те, що було незаконним рік тому, незаконне й сьогодні", - сказав Рахой.

Читайте: Кемерон виступив на підтримку єдності Іспанії

"Те, що відбулося в Каталонії, було актом політичної пропаганди. Його (опитування) провели без дотримання резолюцій КС. Там, де прихильники незалежності хотіли продемонструвати свою силу, вони продемонстрували свою слабкість. Це була нелегальна акція, яка до того ж продемонструвала слабкість організаторів. Діалог можливий, коли дотримується хоча б мінімальна законність", - зазначив він.

"Я щиро вірю, що діалогом можна вирішити політичні проблеми. Однак будь-який діалог повинен проходити в рамках конституції", - підсумував Рахой.

У неділю, 9 листопада

, Каталонія проголосувала за незалежність на неофіційному опитуванні. У голосуванні брали участь 2,2 млн осіб із 5,4 мільйона каталонців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram