ГоловнаСвіт

Прем'єр Угорщини має намір будувати "Південний потік" всупереч волі ЄС, - ЗМІ

Орбан побоюється проблем з поставками газу через ситуацію в Україні

Прем'єр Угорщини має намір будувати "Південний потік" всупереч волі ЄС, - ЗМІ
Виктор Орбан

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтвердив свою рішучість побудувати у себе в країні газопровід "Південний потік" навіть незважаючи на зауваження з боку Євросоюзу.

Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на чеську пресу.

За словами Орбана, Німеччина вже побудувала для себе газопровід "Північний потік", за допомогою якого "може обійти Україну як потенційне джерело небезпеки". "І ми не хочемо нічого більшого", - сказав він. Орбан додав, що необхідно забезпечити Угорщину газом у разі, якщо в Україні виникнуть які-небудь проблеми.

Раніше парламент Угорщини схвалив закон, що сприяє прискоренню введення в дію угорської гілки трубопроводу. За документ проголосували 132 депутати, проти висловилися 35 осіб.

ЄС виступає проти будівництва "Південного потоку", оскільки в сучасному вигляді він суперечить Третьому енергопакету. Водночас "Північний потік", що постачає в Німеччину російський газ через дно Балтійського моря, є винятком із правила і під обмежувальні заходи не підпадає.

ЄС вимагає від своїх членів дотримання норм Третього енергопакету, згідно з яким видобувні компанії не можуть володіти одночасно розподільними і транспортними мережами. Компанії зобов'язані або продати Євросоюзу свої активи, або передати право на управління трубопроводами незалежним компаніям у ЄС. Крім того, якщо трубопровід знаходиться під управлінням іноземної компанії, її чекає додаткова процедура сертифікації.

Читайте: У ЄС хочуть посилити контроль над "Газпромом"

"Південний потік" - газопровід потужністю 63 млрд кубометрів, який пройде через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи. Передбачається, що транспортування газу почнеться наприкінці 2015 року. На повну проектну потужність газопровід вийде у 2018 році. Газопровід пролягатиме територією Болгарії, Сербії, Угорщини, Австрії, Італії та Словенії. Про бажання брати участь у проекті заявляла також Македонія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram