ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

ООН: до "Ісламської державі" приєдналися 15 тисяч осіб із 80 країн

Доходи терористичного угруповання становлять близько $1 млн на день

ООН: до "Ісламської державі" приєдналися 15 тисяч осіб із 80 країн
боевики ИГ
Фото: EPA/UPG

Близько 15 тисяч людей із 80 країн світу поїхали до Сирії й Іраку, щоб воювати на боці терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) й інших радикальних терористичних організацій.

Про це повідомляє Guardian із посиланням на доповідь Радбезу ООН, яка потрапила до рук журналістів.

З доповіді випливає, що серед тих, хто поповнив лави джихадистів, є вихідці з країн, які ніколи раніше не стикалися з проблемами, пов'язаними з терористичним угрупованням "Аль-Каїда", зокрема громадяни таких держав, як Мальдивська Республіка, Норвегія та Чилі. "Є приклади того, як бойовики з Франції, РФ, Великобританії проводять спільні операції", - наголошено в документі.

У доповіді наголошено, що спадання активності угруповання "Аль-Каїда" обернулося зростанням радикальних настроїв і створенням могутніх терористичних угруповань, як, наприклад, "Ісламська держава". Автори доповіді вважають, що організація терактів в інших країнах не є пріоритетом для цих угруповань. Проте зараз рекордна кількість країн може зіткнутися із загрозою від бойовиків, які повертаються на батьківщину після участі в бойових діях в Іраку та Сирії.

Читайте: В Іраку виявлено масові поховання супротивників "Ісламської держави"

Завдяки доходам від продаваної нафти, які, за останніми даними, становлять близько $1 млн на день, бойовикам ІД вдається контролювати територію Іраку та Сирії, на якій проживає від п'яти до шести мільйонів осіб. Крім того, за даними Радбезу ООН, бойовикам вдалося виручити близько $45 млн викупу за звільнення їхніх бранців.

З червня 2014 року бойовики "Ісламської держави" захопили декілька міст Іраку і території на кордоні із Сирією та Йорданією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram