ГоловнаСвіт

Кишинів виступив за продовження діалогу щодо Придністров'я

Придністровці пояснюють відмову від переговорів тиском з боку Молдови

Кишинів виступив за продовження діалогу щодо Придністров'я
Фото: timer.od.ua

Віце-міністр закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Валерій Ківерь заявив, що офіційний Кишинів виступає за продовження діалогу з урегулювання придністровського конфлікту.

Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на прес-службу міністерства.

"Кишинів виступає за продовження діалогу з придністровського врегулювання", - заявив Ківерь.

Раніше "влада" Придністров'я заявили, що не бачить підстав для поновлення переговорів. Тоді глава зовнішньополітичного відомства невизнаної Придністровської Молдавської Республіки (ПМР) Ніна Штанскі заявила, що тиск Молдови на Придністров'я нібито не тільки не ослаб, але, навпаки, посилився, "неможливо сидіти за столом переговорів, коли порушується принцип рівності".

Придністровська Молдавська Республіка проголосила свою незалежність у 1990 році. При цьому жодна країна-член ООН не визнала ПМР суверенною державою. "Влада" республіки неодноразово просили Москву включити її до складу Росії. Наприклад, у 2006 році в республіці відбувся референдум, на якому 97,2% місцевих жителів проголосували за приєднання до Росії, проте голосування визнала легітимною лише Росія. У березні цього року Придністров'я попросилося до складу Росії, а у квітні попросило Москву про визнання незалежною державою.

У цей час мир в регіоні підтримують миротворчі сили. Тирасполь домагається міжнародного визнання, Молдова пропонує придністровцям автономію у складі єдиної держави.

У переговорному процесі з придністровського врегулювання беруть участь Молдова і Придністров'я як сторони конфлікту; Росія, Україна та ОБСЄ - як посередники; Євросоюз і США - як спостерігачі. Цього року переговори у форматі "5 + 2" переносилися вже тричі.

Чергова зустріч сторін мала відбутися 11-12 вересня у Відні, проте представники невизнаної ПМР відмовилися у ній брати участь, пояснивши своє рішення тим, що Кишинів порушив кримінальні справи проти низки придністровських чиновників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram