ГоловнаСвіт

Кім Чен Ин хоче зняти з себе звинувачення у злочинах проти людяності

Північнокорейські дипломати запросили у Пхеньян інспекторів із прав людини

Кім Чен Ин хоче зняти з себе звинувачення у злочинах проти людяності
Ким Чен Ын
Фото: EPA/UPG

Північна Корея, яка раніше в жовтні поновила переговори з Південною Кореєю, допустила можливість відвідування країни представником Комісії з прав людини ООН.

Як пише Bloomberg, у Пхеньяні вважають, що це покладе край звинуваченнями на адресу лідера КНДР Кім Чен Ина в злочинах проти людяності.

Чотири північнокорейські дипломати у вівторок, 28 жовтня, зустрілися зі спеціальним доповідачем ООН з прав людини в КНДР Марзукі Дарусманом у Нью-Йорку, щоб обговорити потенційний візит.

За словами доповідача, у Пхеньяні сподіваються, що це посприяє перегляду проекту резолюції Генеральної Асамблеї ООН, в якому автори документа запропонували передати справу стосовно північнокорейської влади в Міжнародний кримінальний суд. Не виключається, що до відповідальності можуть притягнути і самого Кім Чен Ина.

Дарусман також зазначив, що північнокорейські чиновники вирішили зустрітися з інспектором ООН вперше за останні десять років. Крім нього, в Пхеньян запросили верховного комісара організації з прав людини Зейда бен Раада аль-Хусейна.

Читайте: Кім Чен Ин з'явився на публіці після тривалої перерви

Як очікується, голосування за ухвалення проекту резолюції відбудеться 18 листопада. Після цього документ відправиться до Ради безпеки ООН.

Доповідь ООН, присвячену порушенням прав людини у Північній Кореї, опубліковано 17 лютого 2014 року. Підготовлений спеціальною комісією документ звинувачує владу КНДР у злочинах проти людяності. Зокрема, в доповіді йдеться про "знищення населення, вбивства, тортури, ув'язнення, примусові аборти, зґвалтування та інші види сексуального насильства, переслідування з політичних, релігійних, расових і гендерних мотивів, насильницьке переселення, викрадення і нелюдське обмеження раціону на тривалі періоди часу".

Влада КНДР виступили з заявою у, в якій вказали, що "доповідь спотворює справжню картину жителів Кореї, що насолоджуються істинними свободами", і назвали висновки оонівських експертів брехнею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram