ГоловнаСвіт

У Будапешті знову протестували проти податку на Інтернет

Протестувальники обіцяють продовжувати демонстрації в разі запровадження збору

У Будапешті знову протестували проти податку на Інтернет
Акция протеста в Будапеште
Фото: EPA/UPG

На вулиці угорської столиці Будапешта ввечері у вівторок, 28 жовтня, знову вийшли десятки тисяч людей, які виступають проти законопроекту про запровадження податку на Інтернет.

Про це повідомляє euronews.

Попередня демонстрація пройшла в неділю. Тоді мітингувальники пообіцяли знову вийти на вулиці, якщо за дві доби уряд не відмовиться від цих планів. Влада країни за цей час трохи пом'якшила проект закону, проте, за словами демонстрантів, мова не про суму податку, а про принцип:

"Податок на Інтернет ставить під загрозу не тільки розвиток глобальної мережі, а й свободу інформації", - заявив Зсолт Вараді (Zsolt Varady), один з організаторів демонстрації.

Кінцевою метою маршу протесту був "нульовий кілометр" у центрі Будапешта. Як зазначають самі маніфестанти, це символ того, що їх влаштує лише "нульовий податок".

Після заворушень, які затьмарили попередню акцію протесту, організатори теперішньої ходи закликали своїх прихильників поводитися мирно.

Читайте: США заборонили в'їзд у країну кільком угорським чиновникам і бізнесменам

Організатори протесту поки що не назвали дату наступної демонстрації, але заявили: якщо парламент схвалить законопроект, то вони точно знову вийдуть на вулиці.

Податок на мережевий трафік в Угорщині планують запровадити вже 2015 року. Спочатку передбачалося, що він становитиме 150 форинтів (€0,49) за гігабайт і стягуватиметься з інтернет-провайдерів, які пообіцяли підвищити ціни на послуги. Противники законопроекту побоюються паралічу в угорському сегменті Інтернету і заявляють, що від цього постраждають високотехнологічні галузі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram