ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Радбез РФ має намір створити автономну інфраструктуру Рунету

Москва побоюється відключення Інтернету ззовні

Радбез РФ має намір створити автономну інфраструктуру Рунету
Фото: tsn.ua

Рада безпеки Росії вирішила реалізувати заходи зі створення у країні ключових елементів технічної інфраструктури, здатних забезпечити автономну роботу Інтернету в РФ в умовах відключення ззовні від звичайних структур, що управляють у всесвітній мережі.

Відповідне рішення стало результатом засідання ради 1 жовтня під головуванням президента РФ Володимира Путіна, повідомили "Ленту.ру" два джерела в галузі, знайомі з підсумками засідання.

У вівторок, 28 жовтня, глава Мінкомзв'язку Микола Нікіфоров, за повідомленнями ЗМІ, підтвердив наявність "плану захисту російського сегменту Інтернету від зовнішнього впливу". При цьому міністр не розкрив зміст цього плану.

Водночас, за даними джерел "Лента.ру", йдеться саме про план, основні положення якого розглянула Рада безпеки. Для його реалізації передбачається вирішити три основні завдання.

Читайте: 54% росіян погоджуються на цензуру в Інтернеті

Перша - запуск в РФ кореневих DNS-серверів, які дублюють інформацію кореневих серверів корпорації ICANN про співвідношення доменних імен російських сайтів і їхніх числових Інтернет-адрес. Зараз у світі розгорнуто 13 кореневих серверів із фізично розподіленою інфорасруктурою. Вони відповідають за те, щоб під час набору імені сайту користувачем система знайшла відповідну йому числову адресу для направлення на нього виклику. Ці сервери знаходяться під управлінням ICANN, якій повноваження з управління Інтернетом делеговано урядом США.

У разі навмисного виключення з кореневих серверів інформації про імена російських сайтів доступ до них стане неможливим. Створення дублів кореневих серверів зніме таку небезпеку.

Друге завдання - створення російської національної системи маршрутно-адресної інформації, яка відповідає безпосередньо за направлення інтернет-з'єднань після впізнання числової адреси сайту. Зараз таку систему підтримують міжнародна організація RIPE NCC зі штаб-квартирою в Амстердамі (Нідерланди) і американська IANA (Internet Assigned Numbers Authority), підконтрольна ICANN.

Третє завдання - організація постійного моніторингу цілісності і стійкості роботи російського сегменту Інтернету силами національних структур.

Читайте: Кадиров запропонував відключити Інтернет у Чечні

За інформацією джерел "Лента.ру", створення та підтримка кореневих серверів та системи маршрутизації можуть покласти на НДІ "Восток", підвідомчий Росзв'язку, у взаємодії з провідними операторами зв'язку.

Деталі плану доручено опрацювати профільним міністерствам і відомствам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram