ГоловнаСвіт

Чеська спецслужба виявила в країні "надмірну" кількість російських шпигунів

Активність російських розвідників у Чехії різко зросла з 2007 року

Чеська спецслужба виявила в країні "надмірну" кількість російських шпигунів

2013 року Росія розгорнула "надмірну" кількість розвідників у своєму посольстві в Чехії.

Про це йдеться в щорічній доповіді Служби безпеки та інформації Чехії (The Security Information Service, BIS), опублікованій у понеділок, 27 жовтня, повідомляє агентство Рейтер.

За даними BIS, російські та китайські шпигуни в Чеській Республіці працюють передусім над використанням політиків і журналістів для поширення свого впливу і забезпечення економічних інтересів своїх країн.

"І російське, і китайське посольства тримають на службі офіцерів розвідки, які користуються дипломатичним прикриттям. 2013 року число таких офіцерів у російському посольстві стало надмірним", - йдеться в доповіді BIS.

З доповіді випливає, що співробітники зарубіжних розвідувальних служб також приїжджали в Чехію "як туристи, експерти, академіки чи бізнесмени".

"Російські спецслужби намагалися чинити відкритий і прихований політичний і громадський вплив, а також вплив на ЗМІ для просування російських економічних інтересів у Чеській Республіці", - йдеться в доповіді.

Активність російських розвідників у республіці різко зросла з 2007 року, коли Чехія та США провели переговори про будівництво протиракетного радара в країні. Зрештою, адміністрація президента США Барака Обами відмовилася від цього плану, наразившись на спротив чеського парламенту.

Читайте: Чехія і Словаччина не хочуть нових санкцій проти РФ

Як зазначає Рейтер, нинішній лівоцентристський уряд Чехії обережний у відносинах між країнами Заходу і Росією, що погіршилися через участь Москви в кризі на сході України. Кілька чеських чиновників проти антиросійських санкцій, незважаючи не те, що уряд країни підтримав дії ЄС.

BIS і раніше повідомляла про зростання активності російських розвідників, які створюють у країні мережі агентів за допомогою чеських громадян, а також місцевої російської громади. Спецслужба також зазначає, що відмова у видачі чеських віз росіянам, пов'язаним із розвідувальними службами, не раз оберталася відповідними заходами щодо чеських дипломатів.

Нагадаємо, раніше в жовтні Польща пригрозила висиланням російським дипломатам через скандал навколо затримання двох польських громадян за підозрою у шпигунстві на користь РФ. А 25 жовтня Польща позбавила акредитації російського журналіста.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram