ГоловнаСвіт

ООН закликала владу КНР забезпечити відкриті вибори в Гонконгу

У мегаполісі тривають протестні акції руху Occupy Central.

ООН закликала владу КНР забезпечити відкриті вибори в Гонконгу
архив
Фото: EPA/UPG

Комітет ООН із захисту прав людини в четвер, 23 жовтня, закликав владу Китаю забезпечити загальне виборче право в Гонконгу, зокрема право брати участь у виборах і не бути суб'єктом перевірки з боку Пекіна.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Панель ООН, що складається з 18 незалежних експертів, які слідкують за дотриманням міжнародного договору про громадянські і політичні права, погодила відповідну заяву на засіданні, під час якого фахівці висловили стурбованість наміром Пекіна перевіряти кандидатів на посаду голови адміністрації Гонконгу.

Комітет також погодився на "необхідність забезпечення загального виборчого права, що означає право бути обраними, а також право голосу. Найбільше занепокоєння членів Комітету викликає питання про право участі у виборах без необґрунтованих обмежень", - заявив Костянтин Вардзелашвілі (Konstantine Vardzelashvili), який головував на цьому засіданні.

Гонконг має статус спеціального адміністративного району, який користується правами автономії. У XIX столітті він став британською колонією, повернувшись під суверенітет Китаю тільки у 1997 році. При цьому дали обіцянку, що Гонконг протягом наступних 50 років зберігатиме свої широкі комерційні та соціальні свободи в рамках проекту "Одна країна, дві системи". Пекін, однак, останніми місяцями все активніше втручається в справи Гонконгу.

Читайте: У Гонконгу демонстранти пройшли маршем до будинку голови уряду

У Гонконгу вже близько місяця тривають демонстрації учасників протестного руху. Студенти й активісти Occupy Central вимагають провести 2017 року в Гонконгу прямі вільні вибори голови місцевої адміністрації, якого раніше призначала підконтрольна пекінському уряду колегія виборців. У серпні влада Китаю ухвалила рішення, що всіх кандидатів на виборах 2017 року спочатку має перевірити і схвалити урядовий комітет. Протестувальники вважають, що це суперечить демократії. У червні протестувальники провели десятиденний онлайн-референдум, в якому взяли участь близько 800 тисяч осіб і який Пекін назвав нелегітимним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram