ГоловнаСвіт

Росіяни чекають нової холодної війни

Бойові дії на Донбасі викликали у більшості росіян песимізм і невпевненість у завтрашньому дні

Росіяни чекають нової холодної війни

Згідно з опитуванням Аналітичного центру Юрія Левади, 40% росіян вважають, що результатом української кризи стане новий виток холодної війни. Жодне велике військове протистояння (Косово, Ірак, Чечня) за останні 15 років не викликало серед росіян такого песимізму і невпевненості у швидкому відновленні докризових відносин, як нинішній конфлікт з Україною, - повідомляє прес-служба Левада-центру.

39% росіян оцінюють відносини між США і Росією як ворожі, хоча на початку року їх було лише 4%. Негативними відносинами між РФ і ЄС називають 16%, а на початку року таких росіян був тільки 1%. 50% росіян вважають відносини з ЄС напруженими.

Спостерігається діаметрально протилежна оцінка Китаю. 19% опитаних впевнені, що відносини між країнами дружні, 25% - добросусідські, 35% - нормальні.

На думку 79% росіян, найбільші західні країни є противниками Росії, які використовують її для вирішення своїх проблем. Тільки 8% опитаних бачать у США і в європейських країнах партнерів Росії, які дотримуються спільних інтересів.

Незважаючи на це, понад дві третини опитаних (66%) вважають, що Росії необхідно налагоджувати відносини з США та іншими західними країнами. Лише кожен четвертий респондент не бачить необхідності у створенні взаємовигідних і доброзичливих відносин.

Населення РФ усвідомлює, що зараз Росія перебуває у більшій ізоляції від західного світу, ніж за останні двадцять років, але 59% опитаних це загалом не лякає. 36% респондентів висловили свою стурбованість з приводу зростання ізольованості Росії.

Опитування проведено 26-29 вересня 2014 року за репрезентативною всеросійською вибіркою міського та сільського населення серед 1630 осіб віком 18 років і старших у 134 населених пунктах 46 регіонів країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram