ГоловнаСвіт

​Сікорський: мої слова про пропозицію Путіна поділити Україну занадто вільно інтерпретували

Польський політик назвав слова Путіна про розділ України між Польщею і РФ сюрреалізмом

​Сікорський: мої слова про пропозицію Путіна поділити Україну занадто вільно інтерпретували
Радослав Сикорский
Фото: EPA/UPG

Глава польського Сейму Радослав Сікорський назвав "історичною алюзією" слова президента РФ Володимира Путіна про можливе розділення території України разом із Польщею, які він озвучив під час бесіди з польським екс-прем'єром Дональдом Туском в лютому 2008 року.

Про це Сікорський сказав в інтерв'ю Gazeta Wyborcza.

"Слово "пропозиція" є надмірною інтерпретацією. Мали прозвучати слова, які тоді можна було сприйняти як історичну алюзію або сумний жарт. Зрештою, президент Путін у такому дусі розмовляє з багатьма лідерами Європи та світу, наприклад, коли нещодавно говорив голові Єврокомісії Баррозу, що через два тижні може взяти Київ", - сказав Сікорський, коментуючи своє інтерв'ю Politico Magazine.

У ньому, згідно з опублікованими цитатами, Сікорський сказав, що Путін пропонував Туску взяти участь у поділі України.

Сікорський, який останні сім років очолював МЗС Польщі, зазначив, що тоді сприйняв ці слова як "сюрреалізм", зауваживши, що іншого значення вони набули після публічних декларацій Путіна про "штучність" України на саміті НАТО в Бухаресті у 2008 році, російсько-грузинської війни того ж року і анексії Криму в березні 2014 року.

Міністр підтвердив, що не був свідком бесіди Туска з Путіним, під час якої прозвучали слова про можливий поділ України, зауваживши, що отримав інформацію, згідно з якою такі тези тоді пролунали.

Сікорський теж сказав, що не має претензій до журналіста, який брав у нього інтерв'ю для Politico Magazine, але зауважив, що перевірка дозволила б уникнути публікації моментів, де сторони могли не до кінця правильно зрозуміти один одного. Серед них екс-міністр назвав тезу про те, що розмова Путіна з Туском записувалася, зауваживши, що він не мав жодної інформації з цього питання.

Читайте: Ніхто не повірить у миротворчу місію Росії в Україні, - Сікорський

Глава Сейму також запевнив, що Варшава ніколи не брала б участь у розділенні територій інших держав, оскільки сама Польща неодноразово страждала від таких ситуацій, а також винесла відповідні уроки з власного досвіду, коли захопила частину Чехословаччини у 1938 році.

Раніше у вівторок Сікорський у своєму Twitter називав "надмірною інтерпретацією" частину його тез, викладених в інтерв'ю для Politico Magazine. Як повідомлялося напередодні, Сікорський в опублікованій виданням бесіді сказав, що розділення українській території стало однією з перших тем, які обговорив Путін із Туском на зустрічі в Москві в лютому 2008 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram