ГоловнаСвіт

Китай закликав іноземні ЗМІ "об'єктивно" висвітлювати події в Гонконгу

У КНР через протести руху Occupy Central заблокували сайт ВВС

Китай закликав іноземні ЗМІ "об'єктивно" висвітлювати події в Гонконгу
архив
Фото: EPA/UPG

Влада КНР у середу, 15 жовтня, заявила іноземним ЗМІ про те, що Пекін спостерігає втручання зовнішніх сил у те, що відбувається у Гонконгу, і закликала зарубіжних журналістів "об'єктивно" висвітлювати протести, що тривають у мегаполісі.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Ми сподіваємося, що зовнішній світ поважатиме одну країну, дві системи, дозволить уряду спеціального адміністративного району Гонконг розібратись із ситуацією відповідно до закону і не буде надсилати ніяких неправильних сигналів (на підтримку - ред.) цієї незаконної діяльності", - заявив представник Пекіна, який говорив з журналістами.

Тим часом, у середу влада Китаю заблокувала сайт британської телерадіокорпорації ВВС. Як повідомляє AFP, це сталося через кілька годин після того, як у мережі з'явилося відео про жорстоке побиття поліцейськими в Гонконгу опозиціонера Кена Цзана. Самі співробітники органів правопорядку при цьому заявили, що ніхто із 45 заарештованих не постраждав, тоді як поранення отримали четверо поліцейських. Чиновник, який виступав перед журналістами, між тим, назвав дії гонконгської поліції "необхідними, обґрунтованими і законними".

Керівник новинного відділу телекомпанії ВВС Пітер Хоррокс назвав цю подію "проявом жорсткої цензури". За його словами, "компанія висвітлює міжнародні події неупереджено, а також намагається показати всім, наскільки важливо отримувати об'єктивну інформацію".

У 2012 році після публікації даних про активи сім'ї колишнього прем'єр-міністра Вень Цзябао і голови КНР Сі Цзіньпіна в Китаї було заблоковано сайти газети The New York Times та інформаційного агентства Bloomberg.

Влада КНР і раніше блокувала сайт британської телерадіокорпорації BBC. Так, у 2010 році на кілька днів було заблоковано англомовну версію сайту BBC. Тоді китайський дисидент Лю Сяобо, який перебуває у в'язниці за "підбурювання до підриву державного ладу", став лауреатом Нобелівської премії миру за 2010 рік. Китайська версія сайту не працює з 1999 року.

Читайте: Гонконг. Тест на витривалість

Демонстрації в Гонконгу почалися 26 вересня. Тоді на вулиці міста вийшли близько 80 тисяч людей, переважно студенти, з вимогою самостійно обирати місцеву владу. В Пекіні погодилися піти на поступки і пообіцяли, що Гонконг отримає таку можливість в 2017 році. При цьому уряд висунув умову, що всі кандидати, за яких жителі Гонконгу зможуть віддати свої голоси, будуть попередньо схвалені виборцями з Китаю.

У Гонконгу з цим не згодні і виступають за повну демократизацію голосування. Крім того, протестувальники вимагали відставки глави уряду Гонконгу Лян Чженьіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram