ГоловнаСвіт

Поліція Гонконгу вигнала протестувальників із кількох вулиць, 45 осіб заарештовано

Кількох співробітників гонконгівської поліції усунули з посади за надуживання силою

Поліція Гонконгу вигнала протестувальників із кількох вулиць, 45 осіб заарештовано
Столкновения полиции с протетсующими в Гонконге
Фото: EPA/UPG

Активісти протестного руху Occupy Central у Гонконгу повертаються на центральні магістралі міста після нової спроби поліції розігнати їх.

Про це повідомляє місцевий портал RTHK.

Минулої ночі співробітники правоохоронних органів почали розбирати барикади, встановлені демонстрантами на в'їзді в тунель на вулиці Lung Wo, недалеко від урядових будівель. Їм спробували перешкодити активісти, і це вилилося в бійку. В операції брали участь сотні поліцейських, проти маніфестантів вони використовували перцевий газ.

Заарештовано 45 осіб, які чинили опір найдужче.

Повідомляють і про одного постраждалого. Так, за даними агентства Рейтер, кілька офіцерів поліції кілька хвилин били демонстранта в наручниках. Кадри його побиття потрапили в ефір місцевої телекомпанії TVB. Секретар Гонконгу з питань безпеки Лай Тунг-Квок сказав на прес-конференції, що поліція проведе розслідування застосування надмірної сили. За його словами, співробітники поліції, показані в ролику, тимчасово усунені з роботи.

Після сутичок більшість мітингувальників відступили в парк, а барикади було розібрано. До ранку середи автомобільний рух відновлено на кількох вулицях і перехрестях.

Попри це, зараз близько тисячі студентів і опозиціонерів займають кілька магістралей.

Читайте: Гонконг. Тест на витривалість

Акції протесту в Гонконгу тривають уже майже три тижні. Активність маніфестантів дещо згасла на тлі переговорів з владою мегаполіса, однак минулої п'ятниці влада Гонконгу скасувала переговори з мітингувальниками, протести поновилися з новою силою.

Гонконг має статус спеціального адміністративного району, який користується правами автономії. В XIX столітті він став британською колонією, повернувшись під суверенітет Китаю тільки 1997 року. При цьому було обіцяно, що Гонконг протягом наступних 50 років буде зберігати свої широкі комерційні та соціальні свободи в рамках проекту "Одна країна, дві системи". Пекін, однак, останніми місяцями все активніше втручається в справи Гонконгу. Студенти й активісти Occupy Central вимагають провести 2017 року в Гонконзі прямі вільні вибори голови місцевої адміністрації, якого раніше призначала підконтрольна пекінській владі колегія вибірників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram