ГоловнаСвіт

ВООЗ пообіцяла вакцину від лихоманки Ебола після весни 2015 року

Кількість тих, що заразилися смертельним вірусом, може бути вдвічі вищою, ніж повідомлялося раніше

ВООЗ пообіцяла вакцину від лихоманки Ебола після весни 2015 року
Брюс Эйлвард
Фото: EPA/UPG

Вакцина проти вірусу лихоманки Ебола буде доступною для масового використання після весни 2015 року.

Про це заявив 14 жовтня помічник генерального директора Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Брюс Ейлвард (Bruce Aylward), передає РИА Новости.

"Я думаю, що до кінця січня 2015 року ми зможемо провести широкомасштабні дослідження нової вакцини. Однак якщо говорити про її широке використання, то це відбудеться не раніше середини 2015 року. Це наша мета на сьогодні", - сказав медичний чиновник.

ВООЗ неодноразово переносила терміни створення вакцини проти Еболи, а також змінювала свої прогнози щодо темпів поширення вірусу. Так, початок проведення масової вакцинації планувався на початок 2015 року, а створити вакцину планувалося вже до листопада 2014 року.

Найперспективнішими кандидатами на протиотруту від смертельної лихоманки експерти називають вакцини VSV-EBOV і ChAd-EBO, які розробляються компанією GlaxoSmithKline з Великобританії. Вони базуються на вірусі везикулярного стоматиту, в геном якого впроваджено генні фрагменти від вірусу Ебола і аденовірусу шимпанзе.

Крім того, повідомляє РИА Новости, Ейлвард зазначив, що справжня кількість людей, які заразилися вірусом Ебола, може бути вдвічі більшою, ніж повідомлялося раніше.

"Ми зараз упорядковуємо дані, які отримуємо від офіційної влади. Нам доводиться множити ці дані на 1,5 у Гвінеї, на 2 у Сьєрра-Леоне і на 2,5 у Ліберії, щоб отримати цифри, найбільш наближені до реальності", - сказав він.

Спалах Еболи було зафіксовано в лютому 2014 року в Гвінеї, а потім вірус поширився в таких країнах Африки, як Сьєрра-Леоне, Ліберія, Нігерія, Демократична Республіка Конго і Сенегал. Окремі випадки зараження лихоманкою зафіксовано в США і Європі. За даними ВООЗ, всього вірусною хворобою заразилися близько 8,5 тис. осіб, а померли від неї - 4,4 тис. осіб. Наразі смертність від лихоманки Ебола становить 70%.

Лихоманка Ебола - гостра вірусна хвороба, що має високий ступінь заразності, характеризується важким перебігом, високою смертністю і розвитком геморагічного синдрому (схильність до шкірної геморагії і кровоточивості слизових оболонок). Коефіцієнт летальності лихоманки може досягати 90%. Спалахи лихоманки Ебола відбуваються в основному у віддалених селищах Центральної та Західної Африки, поблизу вологих тропічних лісів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram