ГоловнаСвіт

Президент Румунії звинуватив прем'єра в роботі на спецслужби

Протистояння між Бесеску і Понтою триває з 2011 року

Президент Румунії звинуватив прем'єра в роботі на спецслужби
Траян Бэсеску
Фото: forum.md

Президент Румунії Траян Бесеску звинуватив прем'єра Віктора Понту в тому, що той раніше був співробітником спецслужб.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Глава кабінету міністрів усі звинувачення відкинув.

За даними Бесеску, з 1997-го по 2001 рік Понта, який обіймав тоді посаду прокурора і боровся з корупцією, також був співробітником Служби зовнішньої розвідки Румунії і працював під прикриттям.

"Віктор Понта має визнати, що він був офіцером зовнішньої розвідки під прикриттям, який керував розвідувальною службою в 1997-2001 рр." - заявив Бесеску. При цьому президент не навів жодних доказів, але пообіцяв, що надасть їх на першу вимогу.

2 листопада в Румунії мають відбутися президентські вибори. Соціал-демократ Віктор Понта вважається фаворитом гонки. Бесеску свою кандидатуру виставляти не буде: він уже пропрацював главою держави два терміни і балотуватися на третій йому заборонено законом.

Конфлікт між прем'єром і президентом має довгу історію. У березні 2011 року Понта звинуватив Бесеску у зраді інтересів країни, а потім оголосив його ворогом Румунії за позицію щодо Трансильванії: Бесеску традиційно не коментує заяви Будапешта про необхідність забезпечити права угорців, які проживають на цій території.

Нагадаємо, у травні 2014 року в Румунії владні соціалісти виграли вибори в Європарламент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram