ГоловнаСвіт

Влада Гонконгу скасувала переговори з лідерами студентських протестів

Щодо голови Сянгану розпочато розслідування

Влада Гонконгу скасувала переговори з лідерами студентських протестів
архив
Фото: EPA/UPG

Влада Гонконгу скасували переговори з лідерами студентських протестів, заплановані на 10 жовтня.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на заяву головного секретаря, другу особу адміністрації Гонконгу Керрі Лам.

Відмова надійшла на тлі обіцянок активістів протестного руху Occupy Central продовжувати свої акції і посилювати їх масштаби. За словами Лам, основу для конструктивного діалогу підірвано.

Студентські активісти раніше виступили із закликом до тисяч своїх прихильників зібратися в центрі міста безпосередньо перед початком переговорів, щоб чинити додатковий тиск на владу.

Маніфестанти також пригрозили, що залишаться на барикадах і блокуватимуть вулиці доти, поки їх вимоги не виконають.

Як зазначає Рейтер, кількома годинами раніше, Міністерство юстиції Гонконгу передало в прокуратуру розслідування про незаконні виплати голові адміністрації Гонконгу Лян Чжен'їну з боку австралійської інжинірингової компанії. Раніше Чжен'їн відмовився виконати вимогу протестувальників піти у відставку. Згідно із заявою Мін'юсту, справа глави Гонконгу включає в себе "розгляд і ухвалення рішення щодо кримінального переслідування" Чжен'їна і направлена на недопущення "будь-якої можливої упередженості, упередженості або неправомірного впливу".

Читайте: Гонконг. Тест на витривалість

Гонконг має статус спеціального адміністративного району, який користується правами автономії. У XIX столітті він став британською колонією, повернувшись під суверенітет Китаю тільки у 1997 році. При цьому обіцяли, що Гонконг протягом наступних 50 років зберігатиме свої обширні комерційні та соціальні свободи в рамках проекту "одна країна, дві системи". Пекін, однак, в останні місяці все активніше втручається в справи Гонконгу. Студенти та активісти Occupy Central вимагають провести у 2017 році  в Гонконзі прямі вільні вибори глави місцевої адміністрації, які раніше призначала підконтрольна пекінській владі колегія виборців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram