ГоловнаСвіт

Росіяни назвали Китай головним другом їхньої країни

Білорусь і Казахстан у рейтингу найдружніших до РФ країн посіли друге і третє місця

Росіяни назвали Китай головним другом їхньої країни
архив
Фото: EPA/UPG

Уявлення росіян про дружні і ворожі країни значно змінилися. Так, список друзів РФ покинула Німеччина, замість неї різко зросли дружні почуття до Китаю.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦВГД). 

Згідно з результатами, рейтинг ворогів з безпрецедентно високим результатом очолює Америка.

51% опитаних назвали Китай найдружнішою країною до Росії. Причому за останні 6 років ця частка збільшилася більш ніж удвічі - з 23% у 2008 році.

В першу трійку дружніх до РФ країн, з якими, на думку респондентів, у РФ теплі взаємини, також увійшли Білорусь з 32% і Казахстан з 20%. Порівняно з 2008 роком, ці держави почали зараховувати до "друзів" Росії значно частіше - з 14% і 8% відповідно.

Про міцні зв'язки з Індією сьогодні говорять 9% росіян. Бразилію вважають хорошим партнером і союзником 4% опитаних (у 2008 році - 1%). Вперше в цьому списку, і відразу в "десятці" опинилися Куба (4%) і Аргентина (3%). Німеччину наразі сприймають як дружню до Росії країну лише 2% опитаних. Для порівняння, у 2008 році цей показник становив 17%.

Помітно скоротилася також кількість тих, хто до дружніх країн зараховував Францію - з 6% до 1%. Відносини з США зараз вважають сприятливими менш ніж 1% учасників опитування (9% у 2008 році).

Тих, хто не зміг визначитися зі своєю думкою, стало суттєво менше. Їх кількість скоротилася з 45% до 22%.

Головною ворожою країною росіяни, як і раніше, вважають США, і якщо 6 років тому так вважала чверть респондентів (25% у 2008 році), то сьогодні - вже три чверті (73%). Також суттєво зросла частка тих, хто відзначає вкрай напружені відносини Росії з Україною (з 21% до 32%). Набагато очевиднішим стало негативне сприйняття Німеччини і Євросоюзу: з 1% до 10% у кожному разі. А про Прибалтику, навпаки, тепер рідше відгукуються негативно (з 6% до 1%). Ворожими до Росії державами також вважають Англію (9%), Польщу (6%), Канаду (3%), Францію (3%). В цілому позиція росіян з цього питання стала більш визначеною - частка "кому важко" з 2008 року по 2014 рік скоротилася втричі (з 44%, до 15%).

Опитування ВЦВГД проводилося 20-21 вересня. Опитано 1600 осіб у 130 населених пунктах у 42 областях, краях і республіках Росії. Статистична похибка не перевищує 3,4%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram