ГоловнаСвіт

У Гонконгу прихильники Пекіна атакували демонстрантів

Лідер руху Occupy Centra закликав учасників акції протесту покинути район Монг Кок

У Гонконгу прихильники Пекіна атакували демонстрантів
Акция Occupy Central в Гонконге
Фото: EPA/UPG

У Гонконгу прихильники офіційного Пекіна намагалися розібрати барикади опозиційного руху Occupy Central.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

У результаті в одному з найвідоміших і переповнених торгових районів Гонконгу - Монг Кок - почалася бійка між прихильниками і противниками влади. При цьому, за даними агентства, близько 1000 прокитайських демонстрантів атакували близько 100 учасників демократичного руху. При цьому прихильники КНР штурмували намети і зривали банери, що належать активістам Occupy Central.

Після цього лідер протестного руху Occupy Central в Гонконгу Бенні Тай закликав учасників акції протесту покинути район Монг Кок. Цей заклик він опублікував в офіційному Твіттері руху. Повідомлення закликає повернутися в район Адміралтейства і "консолідувати сили протестувальників".

Нагадаємо, напередодні глава адміністрації Гонконгу Лян Чженьїн заявив про намір залишитися на своїй посаді і відмовився виконувати ультиматум, який йому висунули студенти та активісти. Згодом протестувальники погодилися на переговори з владою.

Протести в Гонконгу почалися з демонстрації студентів, які вимагали демократичних реформ. У серпні влада Китаю ухвалила рішення, що всі кандидати на виборах 2017 року спочатку мають бути схвалені урядовим комітетом. Протестувальники вважають, що це суперечить демократії.

Гонконг має статус спеціального адміністративного району, який користується правами автономії. У XIX столітті він став британською колонією, повернувшись під суверенітет Китаю щойно 1997 року. При цьому було обіцяно, що Гонконг протягом наступних 50 років буде зберігати свої широкі комерційні та соціальні свободи в рамках проекту "Одна країна, дві системи". Пекін, однак, останніми місяцями все активніше втручається в справи Гонконгу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram