ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Сирійський міністр підтримав авіаудари по позиціях "Ісламської держави"

Ісламісти евакуюють свої бази після ударів по їхніх позиціях

Сирійський міністр підтримав авіаудари по позиціях "Ісламської держави"
Али Хайдар
Фото: EPA/UPG

Міністр Сирії з питань національного примирення Алі Хайдар заявив, що США рухаються в правильному напрямку, здійснюючи авіаудари по позиціях бойовиків "Ісламської держави" й інших угруповань у Сирії. Про це 24 вересня повідомляє агентство Рейтер.

"Те, що трапилося зараз, є продовженням руху в правильному напрямку, враховуючи, що сирійський уряд поінформовано (про удари) і вони не скеровані на сирійські військові об'єкти та мирних громадян", - заявив Хайдар в інтерв'ю агентству.

Тим часом, повідомляє Рейтер з посиланням на бойовиків і правозахисну організацію "Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини" (SOHR), кілька угруповань, які діють на території Сирії, почали евакуацію своїх баз після авіаударів по їхніх позиціях.

Про евакуацію оголосило пов'язане з "Аль-Каїдою" угруповання "Джабхат ан-Нусра", а також бойовики угруповання "Ахрар аш-Шам".

У травні 2013 року РБ ООН включила "Джабхат ан-Нусру", яка воює на боці сирійської опозиції, в список терористичних організацій через її зв'язки з міжнародною терористичною мережею "Аль-Каїда". На початку грудня 2012 року "Джабхат ан-Нусру" включили у список терористичних організацій у США. "Джабхат ан-Нусра" брала на себе відповідальність за кілька терактів у Сирії, напад на телецентр у Дамаску і вбивство кількох сирійських журналістів.

Екстремістське угруповання "Ахрар аш-Шам" - це союз салафітських бригад, які б'ються в Сирії з урядовими військами президента Башара Асада. За різними даними, до складу угруповання входить від 10 до 20 тисяч бойовиків. "Ахрар аш-Шам" заснували ув'язнені, амністовані у травні 2011 року.

Напередодні США за підтримки низки арабських країн почали завдавати авіаударів по позиціях терористичних угруповань "Ісламська держава", "Джебхат ан-Нусра" і "Хорасан" на півночі Сирії. У середу США завдали нових авіаударів по позиціях "Ісламської держави" в Сирії.

Тим часом, як повідомила в середу інтернет-версія саудівської газети "Сабак", серед інших саудівських пілотів узяв участь у бомбардуваннях позицій терористичного угруповання "Ісламська держава" в Сирії і старший син принца-спадкоємця Саудівської Аравії Халед бен Сальман бен Абдельазіз Аль Сауд.

"Саудівські пілоти щасливо повернулися на свої бази після того, як вони успішно виконали свою місію із завдавання ударів по терористичній організації "Ісламська держава" в Сирії", - заявив про це саудівському інформагентству принц-спадкоємець королівства, міністр оборони емір Сальман бен Абдель Азіз Аль Сауд.

Військова кампанія США зі знищення угруповання "Ісламська держава" складатиметься з трьох стадій, повідомляє газета New York Times. Перша стадія полягає в заподіянні авіаударів по силах терористів. Друга стадія буде спрямована на тренування і постачання обмундирування іракським і курдським збройним силам, а також, можливо, представникам сунітських племен. Третя стадія передбачає знищення армії бойовиків у їхньому притулку в Сирії. З великою часткою ймовірності, її реалізовуватиме вже наступна після Обами адміністрація.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram