ГоловнаСвіт

МЗС РФ пояснило, чому в Криму переслідують благодійний фонд татар

У Москві стверджують, що влада РФ робить усе "для поліпшення становища кримських татар"

МЗС РФ пояснило, чому в Криму переслідують благодійний фонд татар

МЗС РФ пояснило обшук в будівлі Меджлісу в Сімферополі, в якій також знаходиться благодійна організація "Фонд "Крим", "порушенням російського законодавства з боку зазначених організацій".

Про це повідомляється в коментарі на сайті МЗС РФ.

Згідно з повідомленням, "правоохоронні органи Республіки Крим, виконуючи рішення Центрального районного суду Сімферополя, провели передбачені законом Російської Федерації оперативно-розшукові заходи". При цьому в повідомленні підкреслюється, що під час обшуку силовики вилучили кілька жорстких дисків, екстремістську літературу, документи і вогнепальну зброю, про що нібито повідомляли кримські та зарубіжні ЗМІ.

Тим часом, згідно із заявою голови Фонду "Крим" Різи Шевкієва, під час обшуку Меджлісу вилучили протоколи деяких засідань Меджлісу, п'ять-шість релігійних книг, а також особисті речі народного депутата України Мустафи Джемілєва з особистого сейфа, зламаного задля обшуку. Також із сейфа вилучили гроші, що належали Джемілєву і травматичний пістолет. Крім того, під час обшуку вилучено шість процесорів і жорсткі диски.

У зовнішньополітичному відомстві вказують, що, згідно з протоколом установчої конференції благодійної організації "Фонд "Крим" №1 від 09.05.2002р. єдиним її засновником є громадянин України (М.А.Джемілєв). Згідно з ч.1 ст.15 Закону Російської Федерації від 12.01.1996р. №7-ФЗ "Про некомерційні організації", засновником некомерційної організації не може бути іноземний громадянин чи особа без громадянства, щодо яких в установленому законодавством Російської Федерації порядку ухвалено рішення про небажаність їхнього перебування (проживання) в Російській Федерації.

Нагадаємо, у квітні Мустафі Джемілєву заборонили в'їжджати до Криму до 2019 року.

У МЗС РФ також підкреслили, що, за їхніми даними, благодійна організація "Фонд "Крим", що має юридичну адресу - Республіка Крим, м. Сімферополь, вул. Жидкова, 40, - порушуючи вимоги підпункту "В" ч.1 ст.5 Закону Російської Федерації від 08.08.2001р. №129-ФЗ "Про державну реєстрацію юридичних осіб і індивідуальних підприємців", з 21 березня 2014 року за вказаною адресою не працює, а веде свою діяльність за адресою: Республіка Крим, м.Сімферополь, вул .Шмідта, буд.2.

Разом з тим, 18 вересня повідомлялося, що ЄС занепокоєний залякуваннями і допитами кримських татар в Криму. Однак заступник міністра закордонних справ Росії Геннадій Гатілов на Всесвітній конференції з корінних народів на дискусійному форумі "Пріоритети корінних народів в галузі розвитку на порядку денному на період після 2015 року", що відбулася в Нью-Йорку 23 вересня, заявив, що "за більш ніж 20 років незалежності українська влада не зробила для поліпшення їх становища і частки того, що зроблено за місяці возз'єднання Криму з Росією".

У заяві Гатілова, розміщеній на сайті МЗС РФ, затверджується, що наразі у Республіці Крим кримськотатарську мову визнано державною нарівні з російською та українською мовами. Підписано указ про заходи щодо реабілітації кримськотатарського та деяких інших народів та державну підтримку їх відродження та розвитку. Забезпечено участь кримських татар у представницьких органах влади. Вирішується безліч інших питань, спрямованих на відновлення історичної справедливості, політичне, соціальне та духовне відродження кримських татар.

Разом з тим, як повідомлялося 20 вересня, Росія вимагала заборонити Меджлісу брати участь в конференції корінних народів у США

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram