ГоловнаСвіт

У Держдуму внесли законопроект про компенсацію втрат від рішень іноземних судів

Москва має намір визнавати "завідомо неправосудними" судові акти іноземних судів у справах росіян

У Держдуму внесли законопроект про компенсацію втрат від рішень іноземних судів
Фото: obozrevatel.com

До Державної думи РФ внесено законопроект, що передбачає виплату компенсацій тим, чиє майно було відчужене рішеннями іноземних судів.

У вівторок, 23 вересня, відповідний документ опублікували на сайті нижньої палати.

Автором законопроекту виступив депутат Володимир Поневежський ("Єдина Росія"). Згідно з документом, судові акти іноземних судів у справах, які повинні розглядати російські суди, визнаються "завідомо неправосудними". Громадянам Росії і російським організаціям передбачається дати можливість отримання компенсації "за порушення прав" і право на розгляд справи російським судом. Для цього потрібно буде звернутися до російського суду.

Суму компенсації будуть визначати залежно від того, яких втрат заявник зазнав або може зазнати за рішенням іноземного суду.

Гроші на компенсації будуть брати з федерального бюджету. Одночасно законопроект передбачає право російської влади на вимогу до держави, суд якої виніс рішення, про відшкодування суми. Виконати вимогу, згідно з проектом закону, можна буде також за рахунок майна на території Росії, що належить особі, на вимогу якої іноземний суд виніс рішення. Якщо такого майна немає або його недостатньо, можна буде вилучити російське майно держави, суд якої виніс неправосудний акт.

Як розповів автор законопроекту РБК, дія закону поширюватиметься на всі рішення зарубіжних цивільних і арбітражних судів щодо майна російських громадян. Домагатися компенсації зможе і друг Путіна Аркадій Ротенберг, чию віллу заарештувала влада Італії.

Про розробку законопроекту Поневежским стало відомо у квітні. Голова комітету Держдуми з конституційного законодавства і держбудівництва Володимир Плігін пояснював необхідність таких заходів можливими позовами в рамках українського закону про окуповані території, прийнятого після насильницької анексії Криму Росією.

За словами джерела РБК, близького до розробників документа, вони так довго не вносили його до Держдуми, оскільки чекали відгуку Державно-правового управління президента.

Уряд закон не підтримував. У відгуку за підписом віце-прем'єра Сергія Приходька говориться, що Росія не може і не повинна "зазнавати несприятливих наслідків" у вигляді виплат з бюджету і займатися "стягненням (компенсації) в регресному порядку" в разі порушення прав іншою державою.

Нагадаємо, раніше 23 вересня Італія опечатала будинки і готель друга Путіна Аркадія Ротенберга, який потрапив під санкції ЄС і США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram