ГоловнаСвіт

Іспанія відмовилася посилювати закон про аборти

У Мадриді не змогли домовитися про те, наскільки суворими мають бути обмеження

Іспанія відмовилася посилювати закон про аборти
Мариано Рахой
Фото: EPA/UPG

Уряд Іспанії відмовився посилювати закон про аборти, повідомляє 23 вересня агентство AFP

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що міністри не змогли домовитися про те, наскільки суворими мають бути обмеження.

Зараз жінка в Іспанії може за своїм бажанням зробити аборт на терміні до 14 тижнів, а в разі порушень розвитку плода - до 22 тижнів.

Законопроект передбачав обмеження цього права, і жінка могла б перервати вагітність тільки, якщо вона загрожує її здоров'ю або настала внаслідок згвалтування. Ця ініціатива розколола не тільки іспанське суспільство, але і провладну Народну партію. Останніми тижнями в країні минули багатотисячні демонстрації прихильників і противників абортів. Опитування показували, що більшість іспанців виступає проти посилення закону, популярність уряду неухильно падала.

У цих умовах, враховуючи можливий референдум про статус Каталонії, кабінет Рахоя вирішив не ризикувати. При цьому остаточно відмовлятися від ініціатив з обмеження абортів консерватори не мають наміру. Як повідомив прем'єр-міністр, згідно з новою редакцією документа, молоді (до 18 років) вагітні мусять отримувати дозвіл на аборт від батьків. Крім того, вживуть заходів для підтримки сімей з дітьми.

Питання про аборти є надзвичайно болючим для Іспанії. Народжуваність в країні лише незначно перевищує смертність, приріст населення на 92% забезпечується за рахунок мігрантів. Згідно з прогнозами іспанських учених, до 2021 року через падіння народжуваності кількість іспанців скоротиться на півмільйона чоловік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram