ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

США провели прямі переговори з Іраном з приводу проблеми "Ісламської держави"

Керрі визнав, що Іран має значення в боротьбі з ісламістами

США провели прямі переговори з Іраном з приводу проблеми "Ісламської держави"
Джон Керри
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Джон Керрі вперше зустрівся зі своїм іранським колегою Мохаммадом Джавадом Заріфою і обговорив з ним загрозу з боку "Ісламської держави" (ІД).

Про це повідомляє в понеділок, 22 вересня, агентство AFP.

Керрі визнав, що Іран має значення в боротьбі з ісламістами. Ця заява прозвучала на тлі прагнення США побудувати міжнародну коаліцію протидії ІД.

Крім того, міністри торкнулися теми ядерних переговорів. "Вони обговорили досягнутий прогрес і роботу, яку ще належить виконати", - повідомили в Держдепі США.

Нагадаємо, раніше духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що Тегеран відмовився від пропозиції США приєднатися до міжнародної коаліції. Тим часом офіційний Вашингтон виключає військову співпрацю з Іраном і звинувачує його у спонсоруванні міжнародного тероризму та режиму Башара Асада. Плюс президент Ірану розкритикував США за відмову від наземної операції в Іраку.

Угруповання "Ісламська держава", що має зв'язки з "Аль-Каїдою", набралася сил під час дій на території Сирії, де воювала проти урядових сил і зажила "слави" однієї з найжорстокіших. Кілька місяців тому угруповання різко активізувало свою діяльність в Іраку. Скориставшись невдоволенням іракських сунітів політикою Багдада, ІД розгорнула масований наступ на північні та північно-західні провінції Іраку і захопила великі території, де оголосила про створення так званого "Ісламського халіфату".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram