ГоловнаСвіт

У РФ обурені результатом референдуму в Шотландії

Спостерігачі від РФ стверджують, що підрахунок голосів проводився в занадто великих кімнатах

У РФ обурені результатом референдуму в Шотландії
Фото: EPA/UPG

Росія заявила, що проведення референдуму про незалежність Шотландії "не відповідало міжнародним стандартам", спостерігачі від РФ поскаржилися, що підрахунок голосів проводився в занадто великих кімнатах, а процедуру було погано організовано.

Про це повідомляє британське видання The Guardian з посиланням на акредитованого спостерігача від РФ Ігоря Борисова.

Як повідомляє РИА Новости, Борисов і ще троє росіян прибули до Единбурга в середу ввечері. Команда росіян від Російського громадського інституту виборчого права спостерігала за ходом голосування у столиці Шотландії та її околицях. Вони також зустрілися з шотландськими політиками, виборцями і представниками неурядових організацій.

"Ми говоримо про те, що ця процедура (проведення референдуму в Шотландії - ред.) не відповідає принципам проведення референдумів. Загалом положення (про референдум в Шотландії - ред.) підганяли під ті правила, за якими проходять вибори у Великобританії. А ось ці правила дуже помітно відрізняються від загальноприйнятих міжнародних принципів", - сказав Борисов.

За словами Борисова, кімната, в якій він спостерігав за підрахунком голосів, нагадувала просторий "ангар для літаків" поблизу злітного поля. Він стверджує, що було дуже складно встежити за тим, що відбувалося. "Ангар приблизно 100 на 300 метрів. Стоять столи, на них папери для голосування, але спостерігачі стоять по периметру. Навіть якщо дуже хочеться, неможливо зрозуміти, що відбувається. Також незрозуміло, звідки з'являються коробки з бюлетенями", - поскаржився він.

"Ніхто не цікавився тим, хто приносив бюлетені для голосування. На переданих бюлетенях не було ніяких штампів чи підписів", - зазначив він.

Він додав, що вимоги, які пред'являються країнами Заходу до РФ під час виборів, на референдумі в Шотландії не дотримуються. "Ці правила з хрипотою в горлі відстоюють представники різних західних країн. Зрозуміло, що це насамперед Держдепартамент США, його представники і Великобританія. Ми сьогодні говоримо, що ті вимоги, які пред'являються до нас (до Росії), яким нас вчать і випускають цілі стоси літератури, - ці вимоги тут повністю не дотримуються", - розповів Борисов.

Як зазначає The Guardian, прихильники президента РФ Володимира Путіна дуже сподівалися на те, що шотландці проголосують за вихід зі складу Сполученого Королівства. Деякі російські націоналісти, зазначає видання, навіть додали значки з написом "Yes" до своїх твіттер-профілів. Наголошується, що Кремль, імовірно, бачив у позитивному для себе результаті шотландського референдуму шанс виправдати насильницьку анексію Криму в березні після "референдуму під дулами". Крім того, наголошується, що Москва, ймовірно, розраховувала, що відділення Шотландії послабить Великобританію і підштовхне нову владу країни до співпраці з Москвою.

Також британське видання зазначає, що канал кремлівської пропаганди RT повідомив, що результати голосування могли бути сфальсифіковані, а явка відповідала рівню Північної Кореї.

Між тим, як повідомляє "Интерфакс", у "ДНР" також запідозрили Лондон у фальсифікації підсумків шотландського референдуму."Не відкидаю, що влада Великобританії сфальсифікувала результати цього референдуму, оскільки різниця між тими, хто проголосував за незалежність і проти неї, не настільки значна. Відповідно, кілька відсотків могли "домалювати" на користь збереження єдності Великобританії", - сказав лідер "народного ополчення" Донбасу Мирослав Руденко.

При цьому він зазначив спокійніше ставлення жителів Великобританії до шотландського референдуму порівняно зі ставленням українців до "референдумів" про незалежність "ЛНР" і "ДНР". Ніхто війська вводити у них в Шотландію не збирався, так само, як і ніхто не став стрибати на центральній вулиці Лондона з криками: "Хто не скаче - той шотландець", тобто ми бачимо більш спокійне і цивілізоване ставлення жителів Великобританії до такого роду референдумів, до чого нам тільки рости", - сказав Руденко.

Референдум про незалежність Шотландії відбувся 18 вересня. За незалежність проголосували 1 млн 617 тис. 989 шотландців (44,7%). Проти - 2 млн 1 тис. 926 осіб (55,3%). Для перемоги прихильникам незалежності не вистачило 191 тисячі 969 голосів.

Зазначимо, що референдум у Шотландії спочатку був погоджений з владою Великобританії і Единбург зобов'язався виконати умови Лондона для проведення плебісциту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram