ГоловнаСвіт

У МЗС РФ вимагають від світової спільноти захистити права російськомовного населення Латвії та Естонії

У Москві також незадоволені політикою щодо громадянства в цих країнах

У МЗС РФ вимагають від світової спільноти захистити права російськомовного населення Латвії та Естонії
Константин Долгов

Уповноважений МЗС Росії з питань прав людини, демократії та верховенства права Костянтин Долгов звернувся до міжнародного співтовариства з проханням захистити права російськомовного населення Латвії та Естонії.

Про це Долгов заявив на регіональній конференції російських співвітчизників Латвії, Литви та Естонії 13 вересня, пише "Європейська правда".

"Не змиримося з повзучим наступом на російську мову, який ми спостерігаємо в Прибалтиці. Вважаємо, відомі кроки латвійської та естонської влади спрямовано на утиск статусу і становища російської мови, вони є грубим порушенням прав людини", - заявив Долгов.

Він також заявив, що вважає неприйнятним той факт, що представники національних меншин у країнах Балтії не мають можливості спілкуватися рідною мовою з владою, а також використовувати рідну мову в топографічних назвах.

"Понад 50% населення, що проживає в найбільших латвійських містах, за своїм етнічним складом є російськомовним. Це - кричущий факт потурання грубому нехтуванню прав людини у самісінькому серці цивілізованої Європи", - зазначив Долгов.

Крім цього, чиновник розкритикував політику щодо громадянства в Латвії та Естонії.

"Як і раніше, гострою залишається проблема масового безгромадянства в Латвії та Естонії. Вимагаємо від міжнародної спільноти рішуче повпливати на латвійську та естонську владу з тим, щоб це ганебне явище назавжди видалити з Європи", - сказав Долгов.

Також представник російського МЗС висловив заклопотаність зростанням неонацистських та ксенофобських настроїв у Європі, беручи за приклад розвиток подій в Україні після "антиконституційного перевороту" і "збройного захоплення влади". "Лінія українських ультрарадикалів і неонацистів на побудову "етнічно чистої" української держави - завжди була неприкритою. Конкретних фактів і підтверджень тому можна знайти безліч, в тому числі у двох виданнях "Білої книги", які ми підготували щодо Україні", - зазначив Долгов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram