ГоловнаСвіт

Кремль не побачив зв'язку між продуктовим ембарго і зростанням цін

За підсумками серпня продуктова інфляція в Росії сягнула 10,3%

Кремль не побачив зв'язку між продуктовим ембарго і зростанням цін
архив
Фото: lifebel.com

Помічник президента Росії Андрій Белоусов заявив, що зростання цін на харчі не пов'язане з введенням ембарго на імпорт продуктів у відповідь на санкції.

Як повідомляє "Интерфакс", таку заяву він зробив у програмі "Вести в субботу" на "России 1" 13 вересня.

"Ціни у нас дійсно підросли. Тільки я вам скажу, що це ніяк не пов'язано з антисанкціями, тому що вони всі підросли ще до того, як ми це все ввели", - сказав помічник президента.

На його думку, зростання цін в основному пов'язане з подорожчанням кормів. Белоусов визнав, що серйозно зросли ціни на молочну продукцію і м'ясо птиці, але вказав, що "це все відбулося до середини цього року, вся ця хвиля подорожчання".

"Зараз ринок достатньо стабільний. Ми не бачимо жодних ознак, навіть локальних, того, що на ринках щось діється", - заявив він.

Говорячи про обмеження на ввезення деяких видів віскі, Белоусов зазначив, що рішення ухвалено "із санітарних причин". "Росспоживнагляд закрив бурбон, причому дійсно, без жартів, так воно і є. Я спеціально цікавився в Анни Юріївни Попової (голова Росспоживнагляду), в чому причина", - пояснив він.

За його словами, головний принцип, яким керується уряд, вводячи обмеження, полягає в тому, щоб не нашкодити споживачеві. "Другий принцип - допомогти виробникові. Тому я керуюся тим, що уряд, ухвалюючи ці рішення, не керуватиметься заміною віскі самогоном або, скажімо, кока-коли нашим вітчизняним "Буратіно", хоча, може, це і слід було б зробити з погляду збереження здоров'я", - сказав Белоусов.

Нагадаємо, Росія із 7 серпня на рік обмежила імпорт деяких товарів із країн, які ввели проти неї санкції. Із США, держав ЄС, Канади, Австралії та Норвегії заборонено ввозити яловичину, свинину, фрукти, птицю, сири і молочну продукцію, горіхи та інші продукти. 20 серпня із списку санкцій виключили безлактозне молоко, мальків лосося, насіннєву картоплю, біологічно активні добавки, вітамінно-мінеральні комплекси і концентрати білків рослинного і тваринного походження та їхні суміші (спортивне харчування).

За підсумками серпня продуктова інфляція в Росії становила 10,3%. Найбільше подорожчали м'ясо та птиця (2,5% порівняно з липнем). На початку вересня охолоджені кури подорожчали на 1%, свинина - на 0,8%, сири - на 0,6%, риба і яловичина - на 0,3%. Огірки зросли в ціні на 4,9%, яблука подорожчали на 0,2%. За весь рік зростання цін становило 5,8%.

Водночас у серпні повідомляли, що після введення ембарго в Росії деякі продукти подорожчали на 60%, а росіяни скаржаться владі на подорожчання харчів

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram