ГоловнаСвіт

Human Rights Watch звинуватила Ізраїль у військових злочинах у Газі

Ізраїль заявив, що починає розслідувати порушення під час військової операції

Human Rights Watch звинуватила Ізраїль у військових злочинах у Газі

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) звинуватила Ізраїль у скоєнні військових злочинів у секторі Гази.

Про це повідомляє 11 вересня агентство Рейтер із посиланням на доповідь HRW.

З доповіді випливає, що йдеться, зокрема, про обстріл Ізраїлем у липні та серпні трьох шкіл у секторі Гази, в яких ООН організувала притулок для палестинців, які стали вимушеними переселенцями через ізраїльську військову операцію "Незламна скеля", яка тривала 50 днів і завершилася підписанням угоди про припинення вогню 26 серпня.

Обстріли шкіл призвели до численних людських жертв серед палестинців, що "йде врозріз із законами війни", йдеться в доповіді правозахисної організації. За даними HRW, жертвами обстрілів стали 45 палестинців, зокрема 17 дітей.

Так, за даними правозахисників, 24 липня в результаті обстрілу школи в місті Бейт-Ханун на півночі сектору Гази загинули 13 людей, 30 липня від обстрілу школи в таборі біженців Джабалія - 20 осіб, 3 серпня внаслідок обстрілу навчального заклад у Рафаху на півдні палестинського анклаву - ще 12. При цьому ізраїльські військові стверджували, що школа в Бейт-Хануні потрапила під обстріл випадково, оскільки в прилеглому районі перебували палестинські бойовики.

Крім того, в HRW зазначили, що скептично ставляться до заяви Ізраїлю, зробленої 10 вересня, про початок п'яти розслідувань порушень під час військової операції в секторі Гази.

Нагадаємо, військова операція "Незламна скеля" тривала в секторі Гази із 7 липня по 26 серпня, коли Ізраїль і Палестина домовилися про нове перемир'я. Як мету було заявлено припинення ракетного обстрілу ізраїльських міст з боку сектору Гази. Наземна фаза військової операції охоплювала майже половину території палестинського анклаву. За час операції загинули понад 2100 палестинців і 69 ізраїльтян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram