ГоловнаСвіт

МАГАТЕ підозрює КНДР у перезапуску ядерного реактора

Плутоній, вироблений реактором, можуть використати для створення ядерної зброї

МАГАТЕ підозрює КНДР у перезапуску ядерного реактора
Спутниковый снимок ядерного комплекса в Йонбене
Фото: EPA/UPG

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило про викиди пари і води, які можуть свідчити, що Північна Корея перезапустила свій дослідницький ядерний реактор для виробництва плутонію, який, у свою чергу, можуть використати для створення ядерної зброї.

Про це 5 вересня повідомляє агентство Рейтер.

У квітні 2013 року в Пхеньяні заявили про перезапуск ядерного комплексу у Йонбені, підкресливши, що це дозволить зміцнити північнокорейські сили ядерного стримування.

У щорічному звіті МАГАТЕ, опублікованому на сайті агентства, говориться, що ядерна програма КНДР залишається "питанням, що викликає серйозне занепокоєння". У зв'язку з цим зазначається, що експерти агентства далі відстежують ситуацію у Йонбені за допомогою супутникової фотозйомки.

Незважаючи на спостереження, що свідчать про можливий перезапуск північнокорейського ядерного реактора, у фахівців МАГАТЕ з 2009 року немає доступу до ядерного комплексу, тому наразі немає достовірних даних, що підтверджують їхню правоту.

У січні директор національної розвідки США Джеймс Клеппер заявив, що Північна Корея розширила свій комплекс зі збагачення урану в Йонбені і перезапустила реактор, який раніше використовували для виробництва плутонію. Держдепартамент США назвав ці кроки "рухом у неправильному напрямку", що порушує міжнародні зобов'язання КНДР.

"Ці заходи свідчать про помітний брак у Пхеньяна прихильності до денуклеаризації", - йдеться у заяві Клеппера, опублікованій у четвер, 4 вересня.

Про перезапуск ядерного реактора минулого місяця заявили і в американському Інституті науки і міжнародної безпеки (ISIS), проаналізувавши супутникові знімки північнокорейського заводу зі збагачення урану.

Північнокорейська влада оголосила країну ядерною державою у 2005 році. Ядерні випробування у країні проводилися у 2006, 2009 і 2013 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram