ГоловнаСвіт

У Туреччині поліцейський отримав 7 років за вбивство демонстранта

Засуджений застрелив мітингувальника під час заворушень на площі Таксим

У Туреччині поліцейський отримав 7 років за вбивство демонстранта
площадь Таксим
Фото: EPA/UPG

У Туреччині столичний суд визнав співробітника поліції Анкари Ахмета Шахбаза винним у вбивстві демонстранта Етема Сарисулюка під час заворушень у червні 2013 року.

Обвинуваченого засуджено до семи років і дев'яти місяців позбавлення волі.

Спочатку сторона звинувачення зажадала для поліцейського від 26 до 33 років в'язниці. Однак суд врахував ситуацію, що панувала в зоні заворушень в червні 2013 року, і обмежив термін покарання до семи років і дев'яти місяців.

Демонстранта Етема Сарисулюк важко поранили в голову 1 червня 2013 року в центрі Анкари під час масових виступів, пов'язаних з розгоном активістів у парку Гезі міста Стамбул. Засуджений поліцейський виявився в оточенні протестувальників і вистрілив в Сарисулюка, що підтверджується на відеозаписах інциденту. Через кілька днів демонстрант помер у лікарні від отриманих поранень.

У 2013 році заворушення в Туреччині почалися з того, що вранці 28 травня близько п'ятдесяти екологів розбили табір у парку Гезі, розташованому на площі, для того, щоб не допустити вирубки дерев. Пізніше кілька сотень людей, серед яких були турецькі депутати та громадські діячі, також виступили проти вирубки дерев у парку.

Парк Гезі - єдина в районі "зелена зона", яку хотіли переобладнати, створивши там пішохідну зону, а також торгово-розважальні центри та підземні транспортні розв'язки. Виконати проект мали комерційні структури, пов'язані з провладною Партією справедливості і розвитку, на той момент очолюваною нинішнім президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Згодом до протесту приєдналася світська частина турецького суспільства, яка звинувачувала Ердогана в ісламізації країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram