ГоловнаСвіт

У ЄС запропонували розширити санкції на держкомпанії Росії

Росію можуть перестати запрошувати брати участь в культурних, економічних і спортивних заходах

У ЄС запропонували розширити санкції на держкомпанії Росії
Фото: rus.ruvr.ru

Євросоюз може значно ускладнити або повністю заборонити російським державним компаніям запозичувати або залучати фінансування в Європі.

Про це у вівторок, 2 вересня, повідомляє агентство Рейтер з посиланням на неназваних європейських дипломатів.

Джерела агентства кажуть, що таку пропозицію висунули на зустрічі послів ЄС у Брюсселі в понеділок.

За словами дипломатів, посли на засіданні обговорювали можливість заборони надання синдикованих кредитів російським державним банкам і організаціям. За їх словами, Єврокомісія також запропонувала скоротити мінімальний термін обігу боргових інструментів, які російські держбанки не можуть розміщувати на ринках ЄС, до 30 днів з 90 днів, встановлених в рамках попередніх санкцій в кінці липня.

Крім того, обговорюється заборона на продажі в Європі деривативів на російські активи.

Як зазначає Рейтер, пропозиція про відключення російської банківської системи від системи міжнародних переказів SWIFT (система міжбанківського взаємодії, що передбачає передачу фінансових повідомлень) на зустрічі не обговорювалося, оскільки цей захід вважається занадто радикальним.

За даними дипломатів, на зустрічі послів також висловлено пропозицію заборонити міністру оборони РФ Сергію Шойгу в'їжджати на територію ЄС, повністю заборонити експорт до Росії продукції подвійного призначення (раніше обмеження стосувалося тільки компаній, що працюють у сфері оборони), і розширити заборону поставок енергетичних технологій в Росію таким чином, щоб під неї потрапили поставки за угодою на обслуговування.

У ЄС також запропонували перестати запрошувати Росію брати участь в культурних, економічних і спортивних заходах, зазначає агентство.

Раніше, 30 серпня, лідери ЄС домовилися до 7 вересня підготувати пакет нових санкцій щодо Росії у зв'язку із загостренням ситуації на сході України. У понеділок комітет постійних представників країн ЄС (Coreper) провів перше засідання з цього питання. Джерела Рейтер тоді повідомили, що ЄС може заборонити європейцям купувати російські держоблігації і посилити санкції на поставки технологій подвійного призначення та обладнання для нафтового і газового секторів.

Раніше у вівторок глава МЗС Італії Федеріка Могеріні, яка в жовтні обійме пост Високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки, заявила, що Єврокомісія в середу, 3 вересня, представить пропозиції щодо пакету санкцій проти РФ, а остаточне рішення щодо нових санкцій передбачають ухвалити в п'ятницю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram