ГоловнаСвіт

ООН звинуватила Дамаск у використанні хімзброї

Організація також звинувачує владу Сирії та "Ісламську державу" у скоєнні військових злочинів

ООН звинуватила Дамаск у використанні хімзброї
Дамаск, химическая атака
Фото: EPA/UPG

Комісія ООН з розслідування можливих порушень прав людини в Сирії заявила, що Дамаск і бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" неодноразово скоювали військові злочини і злочини проти людяності.

Про це 27 серпня повідомляє агентство Рейтер.

Так, за даними ООН, Дамаск у квітні вісім разів застосовував хімічну зброю. За словами експертів, у зразках ґрунту з сіл Кафр-Зейт, аль-Тамана і Таль-Мінніс, які знаходяться в провінціях Ідліб і Хама, присутні сліди хлору. Члени комісії кажуть, що, швидше за все, урядова авіація скидала в цих районах бомби, начинені отруйними речовинами. Хімічна зброя застосовувалося з 11 по 29 квітня, уточнює агентство AFP.

Також комісія повідомила про порушення прав людини на територіях, контрольованих "Ісламською державою". Там зафіксовано "відрубування рук, шмагання й імітації розп'яття". За даними агентства, публічні екзекуції, зокрема відрубування голови, страта пострілом в голову та інші, стали звичною справою в контрольованих ісламістами районах.

У зв'язку з цим експерти закликають Радбез ООН звернутися з даними про злочини в Сирії до прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram