ГоловнаСвіт

Ізраїль і Палестина домовилися про нове перемир'я в секторі Гази, - ХАМАС

За словами палестинців, нове перемир'я передбачає значні поступки з боку Ізраїлю

Ізраїль і Палестина домовилися про нове перемир'я в секторі Гази, - ХАМАС
Фото: www.ria.ru

Палестина та Ізраїль уклали нову угоду про перемир'я в секторі Гази.

Про це повідомляє у вівторок, 26 серпня, агентство Рейтер з посиланням на представників ісламістського руху і політичної партії ХАМАС

Хоча поки що офіційного оголошення про успіх переговорів між Ізраїлем і Палестиною, які проходять за посередництва Єгипту, не було, представники палестинських властей стверджують, що воно прозвучить вже найближчим часом.

Прес-секретар прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху заяву палестинських чиновників коментувати відмовився.

"Угоду між сторонами було укладено і ми очікуємо заяви Каїра про час її реалізації", - заявив представник ХАМАС Самі Абу Зухрі в Газі.

Представник "Комітетів народного опору", які становлять коаліцію різних палестинських воєнізованих організацій, на противагу Палестинської національної адміністрації та організації "ФАТХ", що виступають проти мирного врегулювання конфлікту з Ізраїлем, заявив, що про перемир'я буде оголошено в найближчі дві години.

Згідно з попередніми даними, тривалість режиму припинення вогню становитиме сім тижнів. При цьому, за словами палестинських чиновників, перемир'я передбачає негайне відкриття заблокованих Ізраїлем підземних ходів між сектором Гази, Ізраїлем і Єгиптом і розширення рибальської зони палестинського анклаву в Середземному морі. Надалі перемир'я передбачає обговорення будівництва морського порту в секторі Гази і звільнення Ізраїлем палестинців, затриманих на окупованому Західному березі, зазначають джерела агентства.

Як наголошує Рейтер, і Ізраїль, і Єгипет вважають ХАМАС серйозною загрозою безпеці і вимагають гарантій того, щоб палестинський рух припинив постачати зброю на територію сектору Гази.

Із 7 липня Ізраїль проводить у секторі Гази операцію "Незламна скеля". Як мету заявлено припинення ракетного обстрілу ізраїльських міст з боку сектору Гази. Наземна фаза військової операції охоплює майже половину території палестинського анклаву. За час операції вже кілька разів було оголошено перемир'я. Військова операція забрала життя понад 2 тисяч палестинців і близько 70 ізраїльтян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram