ГоловнаСвіт

The Wall Street Journal: дії Обами підривають довіру до НАТО

За версією видання, США повинні втрутитися в конфлікт в Україні

The Wall Street Journal: дії Обами підривають довіру до НАТО
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Найгіршим президентом США назвав Барака Обаму відомий британський журналіст і публіцист Едвард Лукас у статті, опублікованій виданням The Wall Street Journal.

На думку оглядача, в результаті дій Барака Обами відносини Європа-США переживають глибоку кризу, а довіра до НАТО знаходиться на найнижчому рівні.

"Він розлютив європейців, які байдуже ставляться до питань безпеки і розчарував тих, яких безпека турбує. Його адміністрація ламає правила, ображає союзників і догоджає ворогам", - пише Лукас про Обаму. На думку журналіста, США провалили перевірку, яку Росія влаштувала їм в Україні.

"Росія змогла порушити правила, які керували європейською безпекою з часу підписання Гельсінських угод і забороняли зміну кордонів у Європі силою. Росія порушила Паризьку хартію і Будапештський меморандум, і безліч інших угод. І все це - безкарно", - наголошує оглядач.

Лукас переконаний, що без негайних зусиль, спрямованих на подолання провалу Вашингтона в під час української кризи, НАТО буде загрожувати глибока криза. Він зазначає, що спроби адміністрації Обами перекласти відповідальність за подолання української кризи на Європу не витримують критики.

"Бездіяльність США не можна виправдати тим, що Європа розділена і слабка. Це не новина. Вашингтон міг використовувати свій вплив наддержави, щоб зупинити Москву серйозними санкціями, підтримати Київ зброєю та іншою допомогою, і посилити країни на кордонах НАТО - Польщу та країни Балтії - розмістивши там потужні підрозділи і техніку, за підтримки повномасштабного плану оборони. Нічого не було зроблено", - пише Лукас.

Він зазначає, що адміністрація Обами послідовно ігнорувала стурбованість лідерів країн Східної Європи ростом агресивності Росії, і вказує на реакцію США на відкритий лист про жалюгідний стан транс-атлантичного партнерства, підписаний у 2009 році Вацлавом Гавелом, Лехом Валенсою, Валдасом Адамкусом, Вайрою Віке Фрайберг і Март Лаар. Тоді підписантів звинуватили в "русофобії", а адміністрація Обами повністю відкинула їхні застереження.

"Для багатьох в колі наближених до Обами справжнім злочином східноєвропейців була їх лояльність до республіканських попередників Обами", - зазначає Лукас. При цьому журналіст зазначає, що брак уваги США до Центральної та Східної Європи вже призвів до формування в регіоні потужного блоку країн, які виступають на підтримку РФ. До них автор відносить Болгарію, Хорватію, Угорщину, Сербію і Словенію.

На думку Лукаса, в регіоні вже не вірять, що у Вашингтона коли-небудь відновиться інтерес до нього. У зв'язку з цим публіцист закликає США підтвердити свою готовність бути лідером на європейському континенті, продовжити реалізацію планів розміщення ПРО в Європі і наполягати на диверсифікації джерел енергоресурсів для ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram