ГоловнаСвіт

Пентагон провалив операцію з порятунку американського журналіста в Сирії

У полоні у ісламістів залишається ще один американець

Пентагон провалив операцію з порятунку американського журналіста в Сирії
Джон Кирби
Фото: EPA/UPG

Армія США раніше цього літа зробила спробу врятувати журналіста Джеймса Фоулі та інших американців, які утримуються в якості заручників в Сирії, проте операція провалилася.

Про це заявив офіційний представник військового відомства США Джон Кірбі, повідомляє 21 серпня агентство Рейтер.

За його словами, операція з порятунку заручників включала в себе повітряну і наземну складові і була спрямована на конкретну мережу загарбників в терористичному угрупованні "Ісламська держава". Однак місія не мала успіху, оскільки заручників в імовірному місці не виявилося. При цьому Кірбі підкреслив, що уряд США використовує всі можливості, що б повернути своїх громадян на батьківщину.

У рятувальній операції брали участь декілька десятків бійців. Як повідомляє агентство Associated Press, під час стрілянини ліквідовано декілька бойовиків угруповання, один військовий отримав поранення.

Дата проведення спецоперації не повідомляється, проте помічник президента США з питань боротьби з тероризмом Ліза Монако уточнила, що Барак Обама "санкціонував місію на початку цього літа".

Інформація про провальну спецоперацію з'явилася наступного дня після того, як "Ісламська держава" опублікувала відеоролик зі стратою американського журналіста Джеймса Фоулі, викраденого в Сирії у листопаді 2012 року.

Обама виступив з різкою критикою вбивства фотожурналіста, пообіцявши захищати американців по всьому світу і продовжити боротьбу з екстремістами. Держсекретар США Джон Керрі, у свою чергу, заявив, що Вашингтон "ніколи не відступить перед обличчям такого зла". "Ісламська держава" і зло, яке вона собою становить треба знищити, а винних у цьому жахливому, порочному злочині притягнути до відповідальності", - сказав він.

Наразі в полоні у ісламістів залишається ще один американський журналіст - Стівен Сотлофф, викрадений в Лівії у 2013 році. Бойовики пообіцяли вбити і його, якщо США не виведуть війська з Іраку.

На початку червня бойовики "Ісламської держави" почали наступ на північні і західні райони Іраку. До них приєдналися радикальні суніти, військові з армії Саддама Хусейна і невеликі терористичні групи. Наприкінці червня "Ісламська держава" оголосила про створення "ісламського халіфату" на підконтрольних бойовикам територіях в Іраку і Сирії - від Алеппо на півночі Сирії до провінції Діяла на сході Іраку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram