ГоловнаСвіт

Курди відбили у ісламістів найбільшу греблю в Іраку

Руйнування греблі могло б призвести до затоплення найбільших міст країни

 Курди відбили у ісламістів найбільшу греблю в Іраку
Крупнейшая плотина Ирака
Фото: EPA/UPG

На півночі Іраку курдські воєнізовані формування (пешмерга) за підтримки американських повітряних ударів у неділю, 17 серпня, повернули контроль над найбільшою в країні греблею поблизу Мосула.

Про це повідомляє агентство AFP.

Гідровузол "Мосул" на річці Тигр, який 7 серпня захопили бойовики-джихадисти, забезпечує електроенергією та поливною водою для сільського господарства північні провінції Іраку. Руйнування греблі могло б призвести до затоплення найбільших міст країни.

Нагадаємо, члени угруповання "Ісламська держава" (ІД) почали наступ на північні і західні райони Іраку в червні 2014 року. Бойовики захопили кілька міст: 10 червня вони взяли Мосул, наступного дня - Тікріт, а через кілька днів підійшли впритул до Багдаду. 3 серпня членам ІД вдалося взяти під контроль два великі нафтові родовища. До них приєдналися радикальні суніти, військові з армії Саддама Хусейна і невеликі терористичні групи. Наприкінці червня "Ісламська держава" оголосила про створення "ісламського халіфату" на підконтрольних бойовикам територіях в Іраку і Сирії - від Алеппо на півночі Сирії до провінції Діяла на сході Іраку.

На початку серпня на допомогу владі Іраку прийшли військові США. Американські ВПС тричі завдавали ударів по позиціях ісламістів.

15 серпня Радбез ООН ухвалила резолюцію, яка вводить санкції проти осіб, пов'язаних з угрупованнями "Ісламська держава", а також "Джебхат ан-Нусра". До чорного списку потрапили шестеро людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram