ГоловнаСвіт

В Іраку скоєно замах на новопризначеного прем'єра

США визнали нового главу іракського уряду

В Іраку скоєно замах на новопризначеного прем'єра
Хейдар аль-Абади
Фото: EPA/UPG

У Багдаді в ніч на середу, 13 серпня, терорист-смертник підірвав себе поряд sз будинком новопризначеного прем'єр-міністра Іраку Хейдара аль-Абаді, повідомляє агентство Рейтер.

Раніше в той самий день внаслідок двох терактів у шиїтських районах іракської столиці вбито 17 осіб.

Разом з тим у вівторок американські винищувачі бомбардували бойовиків в районі Сінджару. Раніше завдяки авіаударам курдські воєнізовані формування Пешмерга змогли відвоювати у ісламістів низку позицій. Вони кажуть, що вибили бойовиків "Ісламської держави" з міста Макмур.

США вже визнали новопризначеного прем'єр-міністра країни Хейдара аль-Абаді. Дійсний глава уряду Нурі аль-Малікі, який заявляв раніше про небажання залишати посаду, дав наказ військам не втручатися в події.

Президент США Барак Обама підтримав призначення новим прем'єр-міністром Іраку Хейдара аль-Абаді. Тим самим, за його словами, країна "зробила багатонадійний крок вперед". Про це він заявив у вівторок, 12 серпня, у своїй спеціальній заяві про ситуацію в Іраку, яку він зробив з острова Виноградники Марти (Массачусетс), де проводить свою відпустку разом із сім'єю.

"Перед новим урядом Іраку стоїть складне завдання. Він має повернути довіру своїх громадян, працюючи при цьому в інтересах кожного, і робити кроки, які демонструватимуть рішучість", - зазначив Обама у своїй спеціальній заяві про ситуацію в Іраку, яку він зробив з острова виноградники Марти (Массачусетс), де зараз перебуває у відпустці разом із родиною.

Американський лідер також запевнив, що США готові підтримати новий уряд, який відповідатиме усім потребам і проханням іракського народу. "Я закликаю всіх політичних лідерів Іраку працювати мирно в рамках політичного процесу, який відбувається у ці дні", - цитує його слова агентство AFP.

Президент Іраку, етнічний курд Фуад Масум, 11 серпня призначив новим главою уряду Хейдара аль-Абаді замість Нурі Малікі, який обіймав цю посаду з 2006 року. Раніше в понеділок колишній прем'єр звинуватив главу держави у порушенні конституції. За словами Малікі, який збирався втретє очолити кабінет міністрів, президент затягує з пропозицією кандидатури прем'єр-міністра, тим самим нехтуючи основний закон країни.

Члени угруповання "Ісламська держава" (раніше "Ісламська держава Іраку і Леванту", ІДІЛ) почали наступ на північні і західні райони Іраку в червні 2014 року. Радикалам вдалося взяти під свій контроль кілька міст: 10 червня вони взяли Мосул, наступного дня - Тікріт, а через кілька днів підійшли впритул до Багдада.

На початку серпня бойовикам "Ісламської держави" вдалося взяти під контроль два великі нафтові родовища, а потім захопити найбільшу в країні греблю, руйнування якої могло б затопити найбільші міста Іраку.

На допомогу іракській владі прийшов Пентагон. З 8 серпня, американські ВПС тричі завдавали ударів по позиціях ісламістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram