ГоловнаСвіт

Білорусь і Казахстан вирішили не відмовлятися від імпорту з ЄС

У Москві заявили, що РФ "перебуває в повній взаємодії з партнерами по МС"

Білорусь виконає зобов'язання про захист ринку союзної держави під час транзиту через свою територію товарів у Росію, але сама не підтримає російської заборони на імпорт продовольства.

Про це в понеділок, 11 серпня, заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко, повідомляє сайт голови держави.

"Потрібні нам польські яблука - ми купуємо, але не для Росії, а для внутрішнього ринку, - заявив Лукашенко. - Потрібні якісь німецькі делікатеси - також купуємо для внутрішнього споживання. Треба нам щось переробляти - ми купуємо і переробляємо".

Ще один партнер Росії по Митному союзу - Казахстан - дотримується такої самої позиції. Прес-служба президента Нурсултана Назарбаєва після його телефонної розмови з Путіним повідомила, що заборона на імпорт сільгосппродукції - "односторонній захід Росії і не передбачає залучення інших країн - членів Митного союзу і Єдиного економічного простору (ЄЕП)".

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков зі свого боку заявив, що Росія "перебуває в повній взаємодії з партнерами по Митному союзу і своєчасно координує всі свої дії", пишуть "Ведомости".

Нагадаємо, з 2015 року має запрацювати Євразійський економічний союз (ЄАЕС), наступна стадія інтеграції Росії, Білорусі та Казахстану після Митного союзу і ЄЕП.

Наприкінці червня Білорусь і Казахстан відмовилися підтримати російські захисні заходи, що стосувалися імпорту українських товарів.

Росія із 7 серпня на рік обмежила імпорт деяких товарів із країн, які ввели проти неї санкції. Зі США, з держав ЄС, Канади, Австралії та Норвегії заборонено ввозити яловичину, свинину, фрукти, птицю, сири і молочну продукцію, горіхи та інші продукти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram