ГоловнаСвіт

НАСА відмовилося встановлювати російське обладнання на новий марсохід

Вартість обладнання, яке планують розмістити на апараті, оцінюють у $130 млн

Спеціалісти НАСА відмовилися встановлювати російське обладнання на новий марсохід.

На прес-конференції у Вашингтоні американці оголосили список наукового обладнання, яке встановлять на новий марсохід. У ньому сім приладів, які розробляють у США, в Іспанії, у Франції та Норвегії, повідомляє сайт НАСА.

"Інститут космічних досліджень РАН подавав пропозицію приладу для активного нейтронного і гамма-зондування Марса. Світових аналогів немає. Його не взяли. Запропонований прилад ґрунтується на технології приладу ДАН, який дуже успішно працює на борту марсохода "К'юріосіті" вже 2 роки. Ми не засмучені, оскільки аналогічний прилад ми зараз робимо для Місяця (російські місячні проекти "Луна-25" і "Луна-27") і для Марса (російсько-європейський проект "ЕкзоМарс")", - повідомив "Газету.Ru" завідувач лабораторією Інституту космічних досліджень РАН Ігор Митрофанов.

Торік НАСА оголосило конкурс, за результатами якого планувало відібрати наукове обладнання для нового марсіанського апарата. Усього на конкурс надійшло 57 пропозицій.

Вважають, що новий марсохід відправлять на Червону планету до 2020 року, він замінить "К'юріосіті". Основні цілі нової місії - пошук слідів можливого життя, дослідження ґрунту й атмосфери. Вартість наукового обладнання, яке планують розмістити на апараті, оцінюють у $130 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram