ГоловнаСвіт

Литва доповнить санкції ЄС проти РФ своїм "чорним списком"

Через позицію РФ стосовно української конфлікту та використання Москвою "своєї пропагандистської машини"

Литва доповнить санкції ЄС проти РФ своїм "чорним списком"
Фото: rus.tvnet.lv

Через події в Україні Литва підготувала власні національні санкції проти деяких російських громадян.

Про це 29 липня заявив у Вільнюсі віце-міністр закордонних справ Литви Андрюс Крівас.

"Хочу підкреслити, що абсолютним пріоритетом для Литви є встановлений Європою режим санкцій проти Росії. А національні заходи, які ми застосовуємо або готуємося прийняти, не створять якогось особливого національного режиму санкцій, який Литва здійснюватиме окремо. Йдеться про ті засоби, які дозволяє наша законодавча база", - сказав Крівас.

"Конкретно мова йде про іноземців, перебування яких на території країни вважається небезпечним", - пояснив політик. За його словами, включення окремих осіб до цього списку передбачає особливу процедуру і кілька днів тому МЗС таку процедуру ініціювало стосовно окремих громадян РФ.

"Але, поки процедура не закінчена, ми не можемо, за нашими законами, відкрити перебіг процедури і її результат, зокрема, вказати особу. Можу тільки сказати, що такі дії пов'язані з дуже напруженим міжнародним контекстом, з конфліктом в Україні і з тим, як у цьому конфлікті Росія використовує свою пропагандистську машину", - сказав віце-міністр.

За даними литовських ЗМІ, до "чорного списку" увійдуть деякі російські політичні діячі, підприємці, представники силових структур. Не виключено, що Литва, за прикладом сусідньої Латвії, внесе до списку і прізвища деяких артистів і представників культури.

Через ситуацію в Україні США ввели у липні черговий, шостий за рахунком раунд санкцій проти РФ, які вперше торкнулися цілих секторів російської економіки, такі як оборонна промисловість, а також великі банки і енергокомпанії. ЄС 26 липня ввів санкції проти 15 росіян та представників самопроголошених "Донецької" та "Луганської народних республік", а також проти низки кримських компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram