ГоловнаСвіт

Мільйони іранців закликали Палестину продовжувати боротьбу з Ізраїлем, - ЗМІ

Тегеран надав ХАМАС "технології для виробництва зброї"

В Ірані в п'ятницю, 25 липня, пройшли багатотисячні демонстрації з нагоди Дня солідарності з палестинцями.

Як повідомляє агентство Рейтер з посиланням на іранське державне телебачення, учасники демонстрацій закликали палестинців продовжувати боротьбу, незважаючи на військову операцію Ізраїлю в секторі Газа.

Так, в іранській столиці Тегерані пройшла акція за участю сотень тисяч людей. Мітингувальники викрикували гасла "Смерть Ізраїлю" і "Смерть США", показували фотографії з палестинськими дітьми, убитими в Газі, а також несли плакати з написами "Захистити Газу і Палестину - наш релігійний обов'язок".

Іранські ЗМІ повідомили про "мільйони" учасників демонстрацій по всій країні.

Раніше уряд Ісламської Республіки засудив ізраїльську операцію в секторі Гази. Крім того, офіційний Тегеран висловив підтримку палестинському руху ісламізму ХАМАС, який контролює палестинський анклав.

Учасники пропалестинських акцій також засудили підтримку, яку США надають Ізраїлю, і палили американські та ізраїльські прапори. Іранське державне телебачення повідомило, що мітингувальники також критикували іноземні уряди, які, за їх словами, замовчують ізраїльські "злочини проти людяності".

Аятолла Ахмад Хатамі заявив своїм прихильникам під час п'ятничної молитви в Тегеранському університеті, що мусульмани всього світу повинні об'єднатися проти Ізраїлю.

"Домагайтеся від своїх урядів бойкоту цього режиму (Ізраїлю). Всі мусульмани повинні об'єднати зусилля проти цього режиму", - сказав він.

Іран вважає, що Палестина включає в себе як територію Ізраїлю, так і окупований Західний берег і сектор Гази.

Ізраїль і США звинувачують Іран у постачанні зброї ХАМАСу, який Вашингтон і Євросоюз визнали терористичним угрупованням. Тегеран, проте, наполягає на тому, що надає ХАМАСу моральну, фінансову та гуманітарну підтримку. Проте спікер парламенту Ірану Алі Ларіджані заявив у четвер, що Тегеран надав ХАМАС "технології для виробництва зброї".

"Був момент, коли ХАМАСу знадобилося ноу-хау. Ми їм його надали, і сьогодні бійці в Газі здатні задовольняти свої потреби", - заявив Ларіджані.

З 7 липня Ізраїль проводить в секторі Гази операцію "Незламна скеля". Її офіційна мета - припинення ракетного обстрілу ізраїльських міст з боку сектора Газа. Наземна фаза військової операції охоплює майже половину території палестинського анклаву. Більш як сто сорок тисяч палестинців втекли зі своїх будинків. За останніми даними, жертвами конфлікту стали вже 819 палестинців, більшість із яких - мирні громадяни, і 33 ізраїльських солдати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram