ГоловнаСвіт

Російським опозиціонерам Удальцову і Развозжаєву винесено обвинувальний вирок

Терміни покарання ще невідомі

Російським опозиціонерам Удальцову і Развозжаєву винесено обвинувальний вирок
Сергей Удальцов
Фото: EPA/UPG

Мосміськсуд визнав російських опозиціонерів Сергія Удальцова і Леоніда Развозжаєва винуватими в організації масових заворушень на Болотній площі.

Про це 24 липня повідомляє РИА Новости.

Зараз триває зачитування вироку. Терміни покарання назвуть наприкінці.

Раніше в четвер заходи безпеки біля суду довелося посилити через поширений у соцмережах заклик улаштувати несанкціонований мітинг. Будівлю суду патрулюють посилені наряди поліції, автобуси з поліцейськими розосереджені не тільки по периметру території суду, а й в околицях - біля кладовища, банку, кафе. На території також працюють кінологи зі службовими собаками.

Раніше Замоскворецький суд Москви призначив від трьох років і трьох місяців умовно до чотирьох років колонії вісьмом учасникам заворушень, яких визнали винуватими в застосуванні насильства до поліцейських. Кількох фігурантів цієї справи амністували.

Окрім того, в окреме провадження виділено справу Костянтина Лебедєва, який проходить свідком звинувачення на процесі проти Удальцова і Развозжаєва: Лебедєв визнав провину в підготовці масових заворушень, його засудили до 2,5 року колонії загального режиму. У травні він вийшов на волю умовно-достроково.

Як зазначено у вироці, Удальцов і Развозжаєв планували організувати масові заворушення на всій території Росії. У цьому їм допомагав уже засуджений у цій справі Костянтин Лебедєв, а фінансував усе це грузинський політик Гіві Таргамадзе. Отримані від нього гроші підсудні витрачали на друк агітаційних листівок, поїздки Росією для пошуку прихильників, також щомісяця вони отримували по 50 тисяч рублів.

Нагадаємо, справу про масові заворушення порушили на підставі матеріалу фільму "Анатомія протесту-2", показаного в ефірі телеканалу НТВ 5 жовтня 2012 року. У цьому фільмі є зроблений прихованою камерою відеозапис зустрічі Удальцова з грузинським бізнесменом Гіві Таргамадзе, коли нібито обговорювали можливість організації революції в Росії. У кадр потрапили також Лебедєв і Развозжаєв.

Удальцов відкинув усі звинувачення авторів фільму, назвавши їх маячнею. Грузинський політик же заявив, що не знайомий з лідером "Лівого фронту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram