ГоловнаСвіт

ЄС має три варіанти санкцій проти Росії, аж до відмови від газу і нафти

Брюссель може створити в економіці РФ діру на $300 млрд

ЄС має три варіанти санкцій проти Росії, аж до відмови від газу і нафти
Фото: podrobnosti.ua

У Євросоюзі розглядають три варіанти санкцій третього рівня проти Росії, зокрема заборону на імпорт російських нафти і газу.

Про це повідомляє 23 липня брюссельське видання EUobserver із посиланням на підготовлений Єврокомісією документ "Оцінка потенційного впливу обмежувальних заходів проти Росії на економіку ЄС і його держав-членів" ("Assessment of the potential impact of restrictive measures towards Russia on the economy of the EU and its member states").

Перший варіант санкцій - "низької інтенсивності", містить сім кроків. Це: обмеження імпорту російських предметів розкоші і харчових продуктів (алмази, дорогоцінні метали, хутро, горілка, ікра); обмеження на низку товарів (добрива, хімікати, шини, судна, але не сталь чи ядерні компоненти); обмеження імпорту й експорту зброї; обмеження на експортне фінансування для низки галузей.

Цей варіант також включає розширення "чорного списку" росіян і компаній, проти яких запроваджено санкції; призупинення грантів ЄС для російських проектів; припинення видачі кредитів Росії з боку Європейського інвестиційного банку.

Останні три заходи країни ЄС узгодили минулого тижня, ще до падіння "Боїнга". Деякі європейські дипломати тоді назвали їх "санкціями рівня 2,9". Додаткові імена росіян, які внесуть до "чорного списку", опублікують до кінця місяця.

Другий варіант - "середньої інтенсивності" - містить вісім кроків. Це: заборона на імпорт усіх проміжних і оброблених товарів; заборона імпорту/експорту всіх "чутливих технологій, предметів подвійного призначення і зброї"; подальше розширення "чорного списку" росіян; обмеження інвестицій і пов'язаних з ними фінансових послуг; обмеження вільного обігу капіталу; обмеження на морський і автомобільний транспорт (але не повітряний); стримування російського інвестування/розширення в енергетичному секторі; заборона на імпорт вугілля (без заборони на імпорт електроенергії); скасування всіх видів діяльності у співпраці.

І, нарешті, третій варіант санкцій - "високої інтенсивності", що складається з п'яти кроків. Він, зокрема, передбачає: обмеження на ринку капіталу; "заборону на нові інвестиції в Росію; суворе застосування нормативних правил ЄС щодо російських активів у компаніях ЄС; заборону на імпорт російського газу; заборону на імпорт російської нафти.

За попередніми підрахунками, цей варіант створить в економіці Росії діру на $300 млрд, бо ЄС купує 84% російської нафти і 76% російського газу. Однак такі країни, як Німеччина, Італія і Польща, дуже сильно залежать від російського газу, тому санкції завдадуть величезної шкоди не тільки російській, а й європейській економіці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram