ГоловнаСвіт

Малайзія може порушити справу проти винних у катастрофі "Боїнга"

Куала-Лумпур закликав ICAO видати резолюцію, яка засуджує можливий напад на MH17

Малайзія може порушити справу проти винних у катастрофі "Боїнга"
Фото: malaysiasaya.my

Прем'єр-міністр Малайзії Наджиб Тун Разак звернувся до генерального прокурора з проханням вивчити можливість порушення справи проти винних у катастрофі малайзійського літака на сході України, повідомляє 23 липня видання Malaysian Insider.

"Я звернувся до генерального прокурора з проханням вивчити це питання докладно і детально, щоб переконатися, що будь-які дії, які Малайзія вживатиме (стосовно цього питання) в майбутньому, відповідають міжнародному праву", - заявив прем'єр під час промови на екстреному засіданні парламенту Малайзії, скликаному у зв'язку з катастрофою літака.

При цьому прем'єр наголосив, що до закінчення розслідування інциденту не можна називати винних у трагедії. "Через кілька годин після катастрофи (рейсу) MH17 представники США і України заявили, що його збили. Якщо це правда, ми засуджуємо сторону, відповідальну за те, що трапилося. Однак ми не вказуємо ні на кого пальцем на цьому етапі до того часу, доки не будуть отримані докази", - цитує Разака агентство Рейтер.

Як зазначає видання Star, Разак також закликав Міжнародну організацію цивільної авіації (ICAO) видати резолюцію, яка засуджує можливий напад на MH17, і заявив, що необхідно провести міжнародне розслідування причин катастрофи лайнера. Відповідальність за його проведення, на думку Разака, повинна взяти на себе Україна.

Нагадаємо, що, за попередніми даними, лайнер авіакомпанії Malaysia Airlines було збито донецькими бойовиками, які, імовірно, переплутали його з українським транспортником. У результаті падіння загинули 298 осіб, зокрема 85 дітей. Більшість пасажирів були голландцями. Літак летів з Амстердама в Куала-Лумпур.

Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив, що малайзійський пасажирський літак було збито терористами "ДНР" із зенітно-ракетної установки "Бук-5М". СБУ також оприлюднила переговори терористів про переправляння ЗРК "Бук".

Радбез ООН у понеділок прийняв резолюцію, в якій закликав притягнути до відповідальності винних в авіакатастрофі, припинити військові дії в зоні аварії літака та забезпечити безпечний доступ міжнародних експертів до місця падіння Boeing.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram