ГоловнаСвіт

Австралійський прем'єр звинуватив Росію в катастрофі "Боїнга"

У Канберрі вважають, що Москва забезпечує сепаратистів зброєю

Австралійський прем'єр звинуватив Росію в катастрофі "Боїнга"
Энтони Эбботт
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Австралії Тоні Ебботт звинуватив Росію в п'ятницю, 16 липня, в тому, що вона стоїть за катастрофою пасажирського лайнера Boeing 777 "Малайзійських авіаліній" на сході України.

Про це повідомляє агентство Рейтер. 

Ебботт також вимагає, щоб Москва відповіла на запитання "про повстанців, яких підтримує Росія", які, за його словами, стоять за катастрофою. Він також сказав, що посла РФ в Австралії було офіційно викликано "на килим" для обговорення цього питання.

Як очікується, Австралія прийме президента РФ Володимира Путіна та інших світових лідерів на саміті G20 на вищому рівні в листопаді. Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи буде австралійська влада як і раніше вітати присутність Путіна, якщо буде доведено причетність Росії до катастрофи, Ебботт натякнув, що можуть бути наслідки. "Це справедливе питання, давайте просто почекаємо і подивимося, що саме тут відбулося", - сказав Ебботт в інтерв'ю "3AW радіо".

Раніше, виступаючи в парламенті, глава уряду заявив, що "сповнений огидою" і звинуватив проросійських сепаратистів у знищенні літака, на борту якого, серед інших, перебували 27 австралійських громадян.

"Це похмурий день для нашої країни, і це похмурий день для нашого світу. Рейс MH17 "Малайзійських авіаліній" було збито над Східною Україною, схоже, повстанцями, яких підтримує Росія", - сказав він.

Уряд Еббота обрушився з критикою на РФ прямо. Влада Австралії підкреслює, зокрема, що це зовсім не випадковість, що сепаратисти, озброєні зробленою в Росії військовою технікою, здатною збивати пасажирські літаки, могли використовувати її для цієї мети.

"Це не те, що можна просто назвати трагічною аварією, коли є довірені особи Росії, які використовують російське військове обладнання, щоб робити настільки жахливі речі", - сказав Ебботт в інтерв'ю.

Австралійський лідер опозиції Білл Шортен також підтримав звинувачення Ебботта на адресу Москви.

"Ракета, що збила MH17, і ракети, які збили безліч інших українських літаків, не могли бути зроблені людьми, які, ймовірно, запустили їх. Ці сепаратистські терористи отримують ці знаряддя вбивства ще звідкись", - сказав Шортен у парламенті.

Нагадаємо, Boeing 777 "Малайзійських авіаліній", що здійснював рейс за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур, було збито на території України в районі населеного пункту Грабове в Донецькій області. Внаслідок авіакатастрофи загинули всі 298 осіб, що перебували на борту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram