ГоловнаСвіт

Росія введе мито на молдавське вино

РФ також обкладе митами молдавське м'ясо, зерно, фрукти, овочі і цукор

Росія введе мито на молдавське вино
Фото: zn.ua

Росія в односторонньому порядку введе мито на молдавське вино і сільськогосподарську продукцію.

Про це йдеться в проекті постанови уряду, підготовленому Мінекономрозвитку. Документ опубліковано в середу, 16 липня, на єдиному порталі для розміщення проектів нормативних актів.

У список молдавської сільгосппродукції, яку РФ обкладе митами, потрапили, зокрема, м'ясо, зерно, фрукти і овочі, а також цукор.

МЗС РФ доручено

повідомити Молдову про введення ввізних митних зборів. Постанова набуде чинності після закінчення місяця з дня її офіційного опублікування.

Рішення про можливе введення захисних заходів у торговельних відносинах з Молдовою (у зв'язку з тим, що парламент країни ратифікував угоду про асоціацію з ЄС), ухвалить уряд, а не Євразійська економічна комісія (ЄЕК), зазначає "Інтерфакс" з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією.

Як повідомлялося, в середу це питання мала розглянути Рада комісії. Крім того, раніше повідомлялося, що рішення про захист свого ринку після підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС також ухвалить уряд РФ.

Росія, Молдова і Україна, а також Білорусь, Казахстан, Вірменія і Киргизія є членами зони вільної торгівлі (ЗВТ) у рамках СНД. Крім того, в особливому порядку до відповідного договору приєднався Узбекистан.

Всередині ЗВТ дозволяється застосовувати ненульові ставки митних зборів до країн, які уклали подібну угоду з іншими державами, якщо це веде до загрозливого зростання імпорту через "перетин" зон вільної торгівлі. При цьому ставки введених мит не можуть перевищувати зобов'язання перед СОТ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram