ГоловнаСвіт

ООН закликає Європу відчинити двері для біженців із Сирії

Сирійські біженці подали більш ніж 123 тис. запитів на притулок у країнах ЄС

ООН закликає Європу відчинити двері для біженців із Сирії
Сирийские дети-беженцы
Фото: EPA/UPG

Європа повинна відчинити свої двері для біженців із Сирії, оскільки близькосхідний регіон "перенасичений" і більше не може приймати сирійців.

Як повідомляє агентство Рейтер, відповідну заяву в п'ятницю, 11 липня, опублікувало Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

За останніми даними, за останні кілька тижнів кількість сирійських біженців офіційно перевищила 3 млн осіб. При цьому більшість із них перебувають у Лівані, Іраку і Єгипті. Однак тепер ситуація змінюється, зазначила представник УВКБ Мелісса Флемінг.

"Тенденція очевидна: зараз вони виходять за рамки сусідніх країн. Сусідні країни дійшли до точки насичення. І багато сирійців зараз шукають притулку в Європі. І ми просимо Європу робити більше", - сказала вона.

За більш ніж три роки громадянської війни в Сирії лише декотрі громадяни країни втекли в континентальну Європу. На сьогодні отримано 123,6 тис. запитів на надання притулку, в основному у Швеції та Німеччини, однак ця цифра включає всі запити, зокрема від сирійців, які просили притулку в декількох країнах.

"Порівняно з 2,9 млн людей у країнах, що оточують Сирію, це маленька цифра, дуже маленька. Це лише 4% сирійських біженців", - зазначила Флемінг на прес-брифінгу в Женеві.

"Просто для порівняння: населення Європи перевищує 670 млн осіб. Спостерігається значний контраст із Ліваном, населення якого становить 4,4 млн осіб, а він прийняв 1,1 млн біженців", - додала вона.

При цьому в УВКБ зазначають, що хоча ЄС є основним постачальником гуманітарної допомоги в Сирію, деякі європейські країни "жахливо" ставляться до біженців. У деяких країнах Європи їх затримують, а деякі - Болгарія, Іспанія і Греція - перешкоджали їхній висадці на своїх берегах. Окрім того, за даними УВКБ, Росія відправила 12 біженців назад, у Сирію, тим самим порушивши міжнародний закон, який свідчить, що біженців не можна відсилати в місця, де їхнім життю і свободі загрожуватиме небезпека.

Згідно з доповіддю УВКБ ООН, Росія - союзник президента Сирії Башара Асада - не надала статус біженця жодному сирійцеві, хоча 2013 року задовольнила 1193 запити сирійських громадян на надання притулку.

"Ми просимо і про інші форми захисту, які включають возз'єднання сімей, продовження студентських віз, пропозиції стипендій, усі види різних механізмів, які могли б дозволити прийняти більше сирійців".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram