ГоловнаСвіт

Іракські курди вимагають відставки прем'єра Іраку

Главу іракського уряду звинувачують в необґрунтованих звинуваченнях на адресу курдів

Іракські курди вимагають відставки прем'єра Іраку
Нури аль-Малики
Фото: EPA/UPG

Іракські курди мають намір бойкотувати переговори про формування нового центрального уряду Іраку, повідомляє euronews.

Влада автономного регіону вимагає відставки шиїтського прем'єр-міністра Іраку Нурі аль-Малікі через його заяву про те, що курдська столиця - місто Ербіль - стала військовою базою для бойовиків угрупування "Ісламська держава".

Глава Іракського Курдистану Массуд Барзані заявив, що у аль-Малікі "здають нерви" і закликав його "попросити вибачення у іракського народу" і зазначив, що курди борються з ісламістами, захищаючи від них свої землі.

Разом з тим, через конфлікт між центральною владою і лідерами Іракського Курдистану, Багдад в четвер призупинив вантажні авіарейси в курдське місто Сулейманію і столицю автономного регіону Ербіль. Пасажирських рейсів ситуація наразі не торкнулася.

"Це дуже гірко для курдського народу. Адже Курдистан свого часу підтримав аль-Малікі, коли він виступав проти колишнього режиму, а сьогодні він фактично звинувачує тих людей, які його раніше захищали", - заявив представник влади автономії Сафін Дезайї.

Тим часом, ситуація в країні залишається вкрай напруженою. Так, напередодні в одній з лабораторій на півночі Іраку бойовики-ісламісти вкрали 40 кг урану. За деякими даними, вони мають намір зробити з нього так звану "брудну бомбу", в якій звичайні вибухові речовини змішуються з радіоактивними для поширення випромінювання на великі відстані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram