ГоловнаСвіт

Опозиціонер оголосив себе президентом Афганістану

США остерігаються збройного конфлікту між афганськими етнічними групами

Опозиціонер оголосив себе президентом Афганістану
Абдулла Абдулла
Фото: EPA/UPG

Кандидат у президенти Афганістану Абдулла Абдулла оголосив себе переможцем другого туру виборів глави держави, не визнавши попередніх результатів голосування, які віддають перемогу його суперникові Ашрафу Гані.

При цьому раніше у вівторок виборча комісія Афганістану оголосила, що це не остаточні результати і після перевірки скарг перемога цілком ще може перейти до іншого кандидата.

Проте колишній глава афганського МЗС Абдулла спокійно чекати вердикту не має наміру. Син батька пуштуна і матері таджички, він користується підтримкою таджицької меншини на півночі Афганістану і в змозі повести за собою багатотисячний натовп.

Ще під час підрахунку голосів Абдулла вимагав призупинити роботу виборчкому, звинувативши його в підтримці суперника і стверджуючи, що процес голосування супроводжувався масовими порушеннями.

Абдулла, колишній учасник Опору проти талібів, також наполягав на тому, що оголошення результатів має бути відкладено доти, поки не будуть перевірені всі проблемні, на його думку, виборчі дільниці.

За попередніми офіційними даними, другий тур афганських президентських виборів виграв колишній міністр фінансів Ашраф Гані, який користується великою підтримкою з боку пуштунських племен на півдні і сході країни. Його прихильники вже святкували перемогу як у Кабулі, так і в південному місті Кандагарі.

Як повідомлялося раніше, США побоюються, що відмова Абдулли визнавати результати виборів може спровокувати збройний конфлікт між етнічними групами або навіть окремими частинами і так нестабільної країни, розділеної на зони впливу за племінною ознакою. У зв'язку з цим держсекретар США Джон Керрі заявив про намір позбавити Афганістан фіндопомоги у випадку держперевороту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram